Segítség, allergiás a kutyám! Mit tegyek? – 2. rész

0
1 281 megtekintés
Dog laying down
Swing Szerelem Szulák
Cikksorozatunk előző részében az allergia tüneteiről és lehetséges kiváltó okairól írtunk, ezt ide kattintva olvashatod el.

Az allergiás megbetegedést kiváltó tényezők a legtöbb esetben igen összetettek, és teljesen egyediek. A tartós gyógyuláshoz a túlérzékennyé vált szervezet teljes áthangolására van szükség, ami több tényezőből tevődik össze:

  • a szervezet méregtelenítése,
  • túlérzékenységének csökkentése,
  • úgynevezett alkati kezelés.

Mindehhez oly mértékben kell beindítani, mozgósítani a szervezet öngyógyító folyamatait, energia-tartalékait, hogy ha ezt a tünetaktív időszakban tennénk, a kezelés elején erőteljesen felerősödnének az amúgy is gyötrelmes allergiás reakciók. Szezonális allergia esetén az ilyen áthangoló kezeléseket csak tünet- illetve allergénmentes időszakban szabad elkezdeni.

Mit tehetünk akkor, ha már megjelentek a tünetek?

A fennálló allergiás tüneteket jól kiválasztott tüneti szerekkel csillapíthatjuk, akár annyira, hogy gyakran a hagyományos gyógyszerek el is hagyhatók. Ehhez azonban alaposan fel kell térképezni a tünetek egyediségét. Ha csak annyit tudunk egy allergiás kutyáról, hogy erősen vakarja magát, ez még édes kevés egy megfelelő homeopátiás szer kiválasztásához.

Íme néhány lehetséges kezelési mód:

Ha kedvencünk erőteljesen vakarja különösen a has és a far tájékát, ahol apró kis hólyagok jelennek meg melyek hamar pörkösödnek, és ez a vakaródzás ébredés után a legintenzívebb, akkor a Rhus toxicodendron nevű homeopátiás szer segíthet, ami mérges szömörcéből készül.

Ha azt látjuk, hogy ekcémás kiütések jelennek meg kedvencünkön különösen a nemi szervek tájékán, és ezek a kiütések úgy néznek ki, mint egy égési sérülés hatására képződő hólyagok a bőrön, erőteljesen viszketnek, és ahogy vakarja, dörzsöli az állat, egyre fokozódik a vakaródzási kényszere, és enyhülést a hideg borogatás hoz számára, akkor a Cantharis, a kőrisbogárból készült homeopátiás szer lehet a megoldás.

Ha leginkább a mancsok rágcsálása, nyalogatása a legfeltűnőbb tünet, ami nem ritkán súlyos bőrgyulladást is okozhat a lábvégeken, és állataink hajlamosak ilyen időszakban búskomorrá válni, akkor az Ignác babból készült homeopátiás szer, az Ignatia hozhat enyhülést számukra.

A heveny tünetek megjelenésekor is nagyon fontos, hogy egyedre szabva keressük meg a beteg számra legmegfelelőbb, leghasonlóbb szert (a homeopátia legfőbb elve: a Simile elv alapján), mert ez fogja a leghatékonyabban enyhíteni a tüneteket. Ahányféle módon nyilvánul meg a vakaródzás az egyes egyedeknél, annyiféle, – más és más – homeopátiás szer fogja segíteni a tünetek enyhülését.

Kedvenceink is legalább annyira képesek szenvedni az allergiától, mint oly sok embertársunk. A jó hír az, hogy kíméletesebb módszerekkel is van lehetőség segíteni rajtuk.

Szerző: Dr. Kopócsi Andrea, homeopata állatorvos
Fotó: huffingtonpost.com