Saját nyíltvízi védett bálnamenedéket kapnak Izlandon a beluga bálnák

0
555 megtekintés
Beluga bálna - Fotó: Gretchen Freund
Swing Szerelem Szulák
Egy kínai akváriumból érkeznek az első lakók jövő tavasszal a világ első, belugák, más néven fehér delfinek számára kialakított nyíltvízi védett területére Izlandon, jelentette be kedden a brit Sea Life Trust jótékonysági szervezet.

A két beluga, Little Grey és Little White 2019 tavaszán kezdi meg csaknem 10 ezer kilométeres útját földön, vízen és levegőben, hogy eljusson az Izlandtól délre található Heimaey-sziget elzárt öblébe. Még nem volt példa a világon arra, hogy ilyen bálnamenedék épüljön.

A Whale and Dolphin Conservation (WDC) elnevezésű jótékonysági szervezettel együttműködő Sea Life Trust szerint a csaknem 32 ezer négyzetméteres terület a belugák természetes élőhelyét idéző szubarktikus környezetet biztosít az állatok számára.

Beluga bálnák az Északi-sark környékén – Fotó: Nansen Weber Photography

A két 12 éves nőstény beluga jelenleg a sanghaji Changfeng Ocean World akváriumban él, amely a brit Merlin Entertainments tulajdona. Az állatok új otthonában, a Sea Life Trust Beluga Whale Sanctuaryben ugyancsak lesz látogatóközpont.

A két belugát alaposan felkészítik a nagy utazásra és az Atlanti-óceán hűvös észak vizeire is. Az állatokkal külön gyakorlatokat végeztetnek, hogy hosszabb ideig tudjanak víz alatt maradni, hozzászokjanak az erősebb hullámokhoz vagy kellően megerősödjenek. Emellett növelték a kalóriabevitelüket, és elkezdték hozzászoktatni őket az utazás körülményeihez is.

Forrás: MTI