Ritka madár bukkant fel a Kardoskúti Fehér-tónál

0
205 megtekintés
Kacagócsérek - Kép: wikimedia.org
Swing Szerelem Szulák
A napokban két alkalommal is láttak kacagócsért a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén – számolt be honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park. Azt nem tudni pontosan, hogy ugyanaz a példány bukkant-e fel, vagy két különböző egyedről van szó. Kacagócsérek nagyon ritkán bukkannak fel idehaza, országosan is csupán 8-10 megfigyelést regisztrálnak egy évben. 

A Medárd-napot követő esők hatására jelentős mennyiségű víz van a tavon, ezért a madarak száma is felszaporodott. Ezres nagyságrendben jönnek be a sirályok. A csérek (lócsér, kis csér) és a partimadarak (cankók, bíbicek, gólyatöcsök, gulipánok) szintén nagyon kedvelik a szikes tavat.

Kacagócsérek azonban – az inváziós évek kivételével –, nagyon ritkán bukkannak fel, idén nincs inváziós év, így nagy élménynek számított a kacagócsér megpillantása. Egyhetes különbséggel, két alkalommal is megfigyeltek egy példányt a Fehér-tónál.

Valószínűleg a Földközi-tenger partvidékéről jöhetett, mert Európában többnyire ott költenek kacagócsérek. A fajra – sikertelen költés esetén -, jellemző a tavaszi és a nyári kóborlás. Ilyenkor a kontinens belsejébe is bejönnek, s előszeretettel keresik a szikes tavakat.

Kacagócsér bukkant fel a Kardoskúti Fehér-tónál :-)A napokban két alkalommal is láttunk kacagócsért a Körös-Maros…

Posted by Körös-Maros Nemzeti Park on Friday, July 3, 2020