Repülő virágok – Újra nyitott a lepkeház a szegedi füvészkertben

0
1 920 megtekintés
Kép: Szegedi Tudományegyetem Füvészkert/Facebook
Swing Szerelem Szulák
Újra megnyitotta kapuit április 28-án, szombaton, a Szegedi Tudományegyetem arborétumának trópusi lepkekertje, melyben a növényi sokféleség mellett az állatvilág repülő virágai, trópusi pillangók figyelhetőek meg karnyújtásnyi távolságból.

A füvészkert munkatársai csöppnyi esőerdőt varázsoltak az egyik fóliasátor alá, ahol a bábszekrényben lévő bábokból – melyek havonta érkeznek Costa Ricából – folyamatosan bújnak elő a pillangók és szemet gyönyörködtetően libbennek növényről-növényre, a lepkeetetőknél lakmározva vagy éppen a látogatók karján, ruháján landolva.

A sétautat bejárva 20 lepkefaj, csaknem 400 színpompás, trópusi képviselőjével találkozhatnak az érdeklődők.

Kép: Szegedi Tudományegyetem Füvészkert/Facebook

Igazán nem mindennapi élményt jelent ezeknek a Dél-Amerika trópusain honos pillangóknak a megfigyelése, fotózása. Nagy részük különösen napsütéses időben aktív, ilyenkor a több száz lepke színes kavalkádot alkotva cikázik a növények között, borongósabb időben pedig szívesen pihennek meg összecsukott szárnyakkal a növények levelein, ágain.

Kép: Szegedi Tudományegyetem Füvészkert/Facebook

A látogatóknak helyszínen a kert munkatársai rövid szakvezetést biztosítanak, és információs táblák is segíti a vendégek tájékozódását.

Külön belépővel lehet odalátogatni. Jegyárak, fotók és egyéb információk a www.fuveszkert.u-szeged.hu oldalon elérhetőek.

Forrás: MTI, Szegedi Tudományegyetem Füvészkert – Facebook