Repülés kisállattal? Ezeket kell tudnod!

0
300 megtekintés
A dog named "Buddy" waits in its carrier with its family at Ronald Reagan National Airport for its flight to St. Louis on the day before Thanksgiving in Washington November 23, 2005. REUTERS/Larry Downing
Swing Szerelem Szulák

Rengeteg rémtörténet, de pozitív tapasztalat is kering az állatok utaztatásával kapcsolatban, megpróbáljuk eloszlatni a kételyeket, és felkészíteni a gazdikat és az állatokat is, hogy mire számíthatnak. Fontos, hogy utazás előtt a lehető legkorábban elkezdjük a szervezést, és a tájékozódást, hiszen tény – nem lesz egyszerű megszervezni az utat.

Mik az első intézkedések?

A kisállat szállításával kapcsolatos szabályok légitársaságonként eltérőek, ezért az első és legfontosabb feladatunk, hogy amint lehet, jelezzük a társaság felé szándékunkat. Csak akkor vásároljuk meg a jegyet, ha a légitársasággal egyeztettünk, és engedélyezték kérelmünket, hiszen egy gépen egyszerre maximum két azonos fajtájú állat utazhat. Nemzetközi útlevél, chip-es azonosító és nemzetközi szabványnak megfelelő oltási könyv nélkül el sem tudunk indulni. Nem szabad elfelejtenünk, hogy egyes országokba egyáltalán nem szállíthatunk állatokat, ha mégis, általában csak kutyát, és macskát. Az utastérben meghatározott méretű, kistestű állat helyezhető el a megfelelő hordozóban, de kizárólag szigorú előírások betartásával, a poggyásztérben történő szállításnál kevesebb a követelmény.

Miben szállítsuk kedvenceinket?

Az utastérben szállított állatok súlya ketreccel együtt maximum 8 kg lehet, és el kell férnie az ülés alatt. Erre a célra speciálisan kialakított ketrec szükséges, amiben a kisállat fel tud állni, és meg tud fordulni, ugyanígy a poggyásztérben szállított állatok ketrecénél is. Ebben az esetben a ketrec és az állat súlya nem haladhatja meg a poggyászként feladott csomagok maximális súlyát, vagyis a 32 kilogrammot. Ha ezeknek a követelményeknek nem, de a légitársaság élőállat fuvarozási szabályainak megfelelünk, akkor a gép rakterében légi áruként szállíthatjuk kedvencünket.

Miként élik meg az utazást?

Ha kistestű állatot szállítunk és szerencsénk van, kedvencünk velünk lehet az utastérben, és szemmel tarthatjuk az utazás során, ám nagytestű példányoknál a poggyászteret nem ellenőrizhetjük, így csak a reptéri dolgozók figyelmességében és szakértelmében bízhatunk.  Olyan légitársaságot válasszunk, mely garantálja az utastérrel megegyező kabinnyomást és hőmérsékletet a raktérben, hogy a lehető legjobb környezetben utazhasson kutyánk, vagy macskánk. Sötét, hűvös és zaj – ezekkel kell majd megbirkóznia kedvencünknek, de a megfelelő intézkedésekkel semmi bántódásuk nem eshet.

Hogyan könnyíthetnénk meg nekik az utazást?

Természetesen az állatok nagy része igazi megpróbáltatásként fogja majd fel a repülést, ezért nem árt őket felkészíteni a lehető legjobban. Számukra ez egy nagyon szokatlan helyzet és mi sem tudjuk őket megnyugtatni úgy, ahogyan szeretnénk, hiszen ha az utastérben is van kedvencünk, nem vehetjük ki ketrecéből, így lehetőségeink igen csak lecsökkennek.

 

  • Ismertessük meg az állattal még hetekkel az utazás előtt ketrecét. Ne a reptéren rakjuk be először a dobozba, szoktassuk a bezártsághoz, hogy jobban viselje.
  • Tegyünk az állat mellé játékot, takarót, vagy bármilyen ismerős tárgyat, amivel otthonosabbá tehetjük ketrecét.
  • Utazás előtt ne etessük meg kedvencünket, így elkerülhetjük, hogy az állat gyomra felkavarodjon, és baleset történjen a repülés közben. Ha ez mégis bekövetkezne, a mosdóban van lehetőség tisztába tenni a dolgokat, de a gazdi és a kedvenc is boldogabb, ha ilyesmivel egyáltalán nem kell foglalkozni az utazás alatt.
  • Ha problémás állattal utazunk, érdemes állatorvossal konzultálni, hogy milyen nyugtatószerekkel csökkenthetjük a stresszt kedvencünknél.

Ha utazásra kerül sor, csak akkor vigyük magunkkal kis kedvencünket, ha tényleg nincs más megoldás. Tájékozódjunk, készüljünk fel és ne vegyük félvállról a dolgot!

Mikor kell és mire való az állatútlevél? Ebben is segítünk!

Forrás: hir24.hu, blog.repjegy.hu
Fotó: skift.com