Rekordszámú, több mint ötvenezer flamingó gyűlt össze Dél- Franciaország lápos vidékein

0
372 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Szokatlanul nagyszámú, több mint hatvanezer rózsaszín flamingó gyűlt össze fiókáival Dél-Franciaország lápos vidékein. Ez a szakemberek szerint egy történelmi szám.

A hosszú lábú, kecses madarak látványa régóta sok turistát vonz Camargue térség lápjaira, amelyek a római korban sóbányák voltak. Idén azonban minden eddiginél több madár lepte el a térséget. 1945 óta készült feljegyzések alapján ez rekord mennyigégnek számít. Ennek oka valószínűleg a koronavírus-járvány feltartóztatására elrendelt szigorú kijárási korlátozások.

A szakemberek légifelvételeket elemezve becsülték úgy, hogy 25 ezer flamingópár, azaz mintegy 50 ezer felnőtt madár telepedett le a térségben. 12 ezer flamingófiókát is megszámoltak. Ez történelmi szám – közölteThierry Marmol, hozzátéve, hogy a fiókákat igen nehéz megszámolni.

“Lehetséges,  hogy a kijárási korlátozások segítették, hogy ilyen jó évünk legyen. Az emberek elmaradásával nem zavarta meg semmi a madarakat. Nem jártak a repülőgépek sem, nem volt semmilyen zaj” – magyarázta.

Szerdán ornitológusok mintegy három órát azzal töltöttek, hogy 320 fiókát ellássanak egy-egy műanyag és fém pánttal, hogy jeladó segítségével tudósok követni tudják vándorlásukat.

Index