Rekordmennyiségű fészket raktak a ritka kérgesteknősök Thaiföldön

0
771 megtekintés
Kérgesteknős baba, úton a tengerbe Thaiföld partjainál - Kép: Reuters
Swing Szerelem Szulák
Évtizedek óta nem látott mennyiségű fészket raktak a ritka kérgesteknősök (Dermochelys coriacea) azokon az egyébként turisták által sűrűn látogatott thaiföldi tengerpartokon, melyek a koronavírus-járvány hatására elnéptelenedtek – írja az Érdekes Világ.

November óta 11 teknősfészket találtak a hatóságok, ez a szám húsz éve nem volt ilyen magas – mondta Kongkiat Kittiwatanawong, a Phuketi Tengerbiológiai Központ igazgatója a The Guardian–nek nyilatkozva. A szakértő szerint ez nagyon jó jel, hiszen az ívásra alkalmas területek közül nagyon sokat tönkretettek az emberek, az elmúlt öt évben egyáltalán nem találtak ilyen fészkeket.

A kérgesteknősök a világ legnagyobb tengeri teknősei. Testhosszuk akár 2,5 – 3 métert is elérheti, tömege pedig 800 kg is lehet. Míg más teknősfajok testét kemény szarupajzsok borítják, a kéregteknős teste több száz szabálytalan alakú csontlemezből áll, ezeket kéregszerű bőr fedi. A hím sosem hagyja el a tengert, a nőstény is csak akkor megy partra, amikor eljön a tojásrakás ideje. A szárazföldön meglehetősen lomhán és ügyetlenül mozog, de a tengerben gyorsan és kitartóan úszik.

Az aprócska kérgesteknős – Kép: Reddit

Thaiföldön veszélyeztetettnek számítanak, globális szinten pedig a sebezhető kategóriába tartoznak. Tojásaikat sötét és csendes partszakaszokon rakják le, ezért számuk megritkul, ha turisták lepik el a strandokat. Az is gyakori, hogy az emberek kiássák a fészkeket, és ellopják a tojásokat. Az állatok gyakran halászhálókba akadva pusztulnak el.