Rákosi Vipera Napja most szombaton

0
330 megtekintés
Rákosi vipera - rakosivipera.hu
Swing Szerelem Szulák
Szeptember első szombatját ismét hazánk legveszélyeztetettebb gerincese, a rákosi vipera még szélesebb körű megismertetésének szeretnék szentelni. Ezen alkalomból a faj megmentéséért dolgozók és önkéntesek a Rákosivipera-védelmi Központban és a Szegedi Vadasparkban várják a látogatókat – írja a Rákosivipera-védelmi Központ a honlapján.

Az érdeklődök, többek között megtudhatják,

hogy mik azok a könnyen azonosítható morfológiai jegyek, amelyek alapján megkülönböztethetjük a viperákat az ártalmatlan siklóktól,

illetve megismerkedhetnek eme ritka fajunk megvédésére tett erőfeszítésekkel is.

A Rákosi Vipera Napja programjai 2018. szeptember 1-én 10.00-16.00 óráig tartanak. Szegeden az ott bemutatott viperák mérésére is sor kerül, így közelebbről is szemügyre vehetik az érdeklődők a mérés idejére kesztyűs kézben tartott példányokat, valamint bemutatják a Magyarország Gyíkjai Vándorkiállítást, melyet az Agrárminisztérium Zöld Forrás pályázatának támogatásával hoztak létre.

Aki a Rákosivipera-védelmi Központban szeretné megismerni az ott folyó munkát, annak szintén szombaton biztosítanakk erre lehetőséget, a Viperaközpont őszi Nyílt Napján. Találkozó 10.00 órakor, Kunpeszéren, az élelmiszerbolt előtt. Előzetes bejelentkezés és további információk: Péchy Tamás (06-30/940-6712)

Rákosi vipera – Fotó: m.cdn.blog.hu

A védelmi program munkatársai igyekeznek eloszlatni a mérgeskígyókkal kapcsolatos tévhiteket is. A rákosi vipera sem véletlenül szorul rá az emberi segítségre, miután a múlt században az intenzív mezőgazdálkodás, élőhelyeinek eltűnése és a szándékos pusztítás a kihalás szélére sodorta. A rákosi vipera eredetileg Ausztriától Bulgáriáig előfordult, de már mindkét országból, sőt korábbi élőhelyéről, Romániából is teljesen eltűnt,

ma már csak Magyarországon lehet találkozni velük.

A szakemberek folyamatosan azon dolgoznak, hogy fennmaradjon a szóban forgó viperafaj. Az immár 14 éve zajló tenyészprogram keretében a Viperaközpontban idén 25 nőstény 265 élő kisviperát hozott a világra, ezzel 2800 fölé nőtt az eddig a védelmi projekt során tenyésztett egyedek száma.