Rádiójeladóval küzdenek a britek az ázsiai lódarazsak ellen

0
826 megtekintés
Ázsiai lódarazs (Vespa velutina) - Kép: Damien Frelon
Swing Szerelem Szulák
Rádiójelek segítségével kutatták fel ázsiai lódarazsak fészkét brit tudósok, akik szerint módszerük áttörést jelent az invazív faj nagy-britanniai terjedése elleni harcban – írta a BBC hírportálja.

Az Exeteri Egyetem kutatói elektronikus rádiójeladókat szereltek a méheket elpusztító és felfaló ázsiai lódarazsakra (Vespa velutina), hogy a fészkükhöz jussanak.

Juliet Osbourne professzor szerint az új technológia kulcsfontosságú a lódarazsak térhódítása elleni küzdelemben.

A méh pusztító ázsiai lódarázs – Kép: apicoltoremoderno.it

Spanyolországban, Franciaországban, a Csatorna-szigeteken és az Egyesült Királyságban is látták már a faj egyedeit. Tavaly a kutatócsoport Franciaországba és Jersey szigetére utazott, hogy új módszereket kísérletezzenek ki, melyekkel gyorsabban megtalálhatják és elpusztíthatják a lódarázsfészkeket.

Az ázsiai lódarázs királynői akár 3, a dolgozók 2,5 centiméteresre is megnőhetnek. Barna-fekete testüket sárga csíkok tarkítják, barna végtagjaik sárgán végződnek, fejük fekete, “arcuk” narancsos-sárgás.

Az invazív ázsiai lódarázs egyedei jó nagyra nőnek – Kép: ilrestodelcarlino.it

Peter Kennedy, a kutatás vezetője a BBC-nek elmondta, hogy befogtak és részlegesen megfagyasztottak néhány lódarazsat, hogy varrócérnával rájuk erősíthessék a jeladókat. Akár 1,3 kilométeres távolságra is követni tudták a rovarokat.

Az új módszer kifejlesztését részben a környék méhtenyésztői és a környezetvédelmi, élelmiszer- és vidékügyi minisztérium (Defra) finanszírozta. A Defra növény- és méhegészségügyi igazgatóhelyettese szerint az új kutatás lehet a gyors reagálás kulcsa az ázsiai lódarazsak elleni harcban.

Ázsiai lódarázs (Vespa velutina) – Kép: easin.jrc.ec.europa.eu

A faj nyugat-európai terjedése az elmúlt évtizedben kezdődött. 2012-ben két fészket találtak Spanyolország északi részén, tudósok szerint a fészkek száma már meghaladja a 10 ezret az országban. Nagy-Britanniában először 2016-ban láttak ázsiai lódarazsat Gloucestershire-ben, két év alatt további hat helyen bukkantak fel.

Forrás: MTI