Pumbaa és csapata Nyíregyházára érkezett

0
248 megtekintés
Fotó: Nyíregyházi Állatpark - Facebook
Swing Szerelem Szulák
Négy varacskos disznó (Phacochoerus africanus) költözött be a Nyíregyházi Állatparkba. Az afrikai bemutatóban helyet kapott konda két ivarérett nőstényből és két kan süldőből áll. Mindannyian a hollandiai Arnhem állatkertjéből érkeztek és a szakemberek szerint jó választásnak bizonyultak, mert a folyamatos aktív mozgásukkal felpezsdítették a fekete kontinens élővilágát bemutató területet – közölte Révészné Petró Zsuzsa osztályvezető-szóvivő szerdán az MTI-vel.

Az Oroszlánkirály című mesefilmben is feltűnő, különleges külsejű, közepes termetű párosujjú patásnak nagy feje, rövid nyaka, erős teste és durva, sörteszerű szőrzete van. Nevét a fején lévő hat porcos kinövésről kapta, ami valószínűleg a szem és arc védelmét szolgálja. Szemfogai jellegzetes agyarrá módosultak, melyek akár harminc centiméter hosszúak is lehetnek, különleges külsőt adva az afrikai szavannák jellegzetes sertésféléjének.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark – Facebook

Hosszú vékony lábaival igen gyorsan tud futni, képes akár az óránkénti ötven kilométeres sebességre, futás közben bojtos farkát felfelé mereszti. Mivel verejtékmirigyei nincsenek, elsősorban a füves szavannák azon részeit részesíti előnyben, ahol lehetősége van egy kis dagonyázásra, hogy a bőrére tapadt sárréteggel védje testét a nap sugarai és az élősködők ellen.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark – Facebook

A felnőtt kanok általában magányosan élnek, a többi állat viszont családi csoportokat alkotva kutat táplálék után, mely elsősorban fűfélékből, lágyszárú növényekből és gumókból áll. Rövid nyaka miatt sokszor le kell térdelnie a táplálkozáshoz, ezért a csülökízületek védelme érdekében speciális csülökpárnák alakultak ki az állat lábán.

A malacok 170 napi vemhesség után jönnek a világra egy fűvel bélelt üregben, és tíznapos koruktól követik anyjukat.