Pöttyös zebra született Kenyában-videó

0
417 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A zebrák, bár első látásra egyformának tűnnek, mégsem azok. Egyedi csíkokkal születnek és mint ahogy nincs két egyforma emberi ujjlenyomat, úgy nincs két egyforma mintázatú zebra sem. 

A zebrák vastag, fekete-fehér csíkjai évtizedek óta lenyűgözik a tudósokat. A szakemberek úgy gondolják, hogy ez a fajta mintázat többek között taszítja a rovarokat, optikai illúzióként és álcaként szolgál a ragadozók megzavarására, miközben hathatósan csökkenti a testhőmérsékletet.A csíkok emellett a társas viselkedésben is szerepet játszhatnak: a mintázatban található apró eltérések az egyedek elkülönítését szolgálják.Az egyedi csíkozás megfigyelése nem véletlenül óriási kihívás a kutatók számára.

Épp ezért döbbentette meg annyira Antony Tira természetfotóst a látvány, ami a szeme elé tárult a kenyai Maasai Mara Nemzeti Rezervátumban:

egy újszülött zebrát pillantott meg, amely testét azonban nem csíkok, hanem foltok borították.

Azonnal élesítette a fényképezőgépet és megörökítette a ritka egyedet. A fotói azóta vírusként terjednek a világhálón. “Először azt hittem, hogy a kutatók talán befogtak és átfestettek egy zebrát, hogy így jelöljék meg azt és ezzel nyomon tudják követni.”
– mondta Tira a Nation online portálnak. – “Annyira megdöbbentett a látvány, hogy teljesen zavarba jöttem, amikor az állatot először megláttam.”

A mindössze egyhetes zebracsikó az első foltos példány, amit valaha regisztráltak a szakemberek. A következő hetekben fotósok és turisták tömege rohanta meg a területet, hátha ők is tanúi lehetnek a természet csodájának. De továbbra is felmerül a kérdés: hogyan lehet ez?

Forrás: Origo