Phil, a híres mormota korai tavaszt jósol, de medvéink közül nem mindenki ért egyet

0
265 megtekintés
Phil, a világ leghíresebb időjósa - Kép: wordpress.accuweather.com
Swing Szerelem Szulák
Korai tavaszt jósol Észak-Amerikában a világ leghíresebb mormotája, a Pennsylvania állambeli Punxsutawney-ben élő Phil, írja az MTI. Ugyanakkor Balu, a Fővárosi Állatkert barnamedvéje, mint mi is megírtuk, ezzel nem ért egyet, hisz meglátta az árnyékát, így a tél marad még. Ugyanakkor, Dorka és Borka, a miskolci medvepáros, árnyék ide vagy oda, vidáman kint maradt falatozni, részükről is hamarosan itt a tavasz – hangzott el az M1 Híradójában. Vajon kinek lesz igaza?

A néphagyomány szerint, ha február 2-án, a medve kijön a barlangjából és meglátja az árnyékát, akkor megijed tőle, visszamegy a vackába és hosszú lesz a tél. Ha azonban kint marad, akkor hamar érkezik a tavasz.

Míg medvéink nem jutottak dűlőre, Phil szerint “a tavasz korai lesz, és ez tuti” – jelentette ki a keménykalapot viselő közvetítő idén az állat nevében.

Phil, a világ leghíresebb időjós mormotája – Kép: vanityfair.com

A Pennsylvania állambeli Punxsutawney-ben minden évben február 2-án, pirkadatkor tartják a mormotanapot, az előrejelzést a rágcsáló nevében a ceremóniamester olvassa fel. A német eredetű turistacsalogató szertartást a Pittsburghtől 105 kilométerre észak-keletre fekvő városka Gobbler’s Knob nevű dombocskáján tartják, rendszerint hatalmas tömeg előtt.

A mormotának, aki a rajongók szerint örökéletű, ez volt a 134. időjárás-előrejelzése 1887 óta. Több mint 100 alkalommal jósolt hosszú telet, és csak mintegy húsz alkalommal korai tavaszt, így az idei prognózis a ritkák közé tartozik.