“Pelyhes madarak a pokolból” – Ilyenek voltak a velociraptor ősei

0
1 411 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A vulkánkitörésből származó kőzet szinte tökéletes állapotban konzerválta az állatot, a 125 millió éves lelet pedig arra enged következtetni, hogy sok dinoszauruszfaj, köztük a velociraptor is olyan volt, akár egy nagy, tollas, gyilkos madár, bár testfelépítése és rövid karjai miatt valószínűtlen, hogy tudott repülni.

A dinoszauruszt Csenjüan sárkányának (Zhenyuanlong suni) nevezték el. Arról a férfiról kapta a nevét, aki megszerezte a fosszíliát a csincsoui múzeum számára, így lehetővé téve tanulmányozását. A kutatás vezetője, Steve Brusatte elmondta, hogy még soha nem vizsgált ilyen szép fosszíliát.

8941071_90ca0af99cfca792002775db2b309e82_wm

A fürge, húsevő dinoszaurusz rövid karjának szárnyait több rétegben tollak borították, ami nagyon jó állapotban maradt meg. Az állat éles fogazatával könnyedén elbánt zsákmányával, és bár dinoszauruszról beszélünk, úgy nézett ki, mint egy pulyka vagy keselyű. A most felfedezett faj a 40-50 millió évvel később megjelent hírhedt ragadozó, a velociraptor őse lehetett.

Steve Brusatte paleontológus szerint a dinoszauruszok mozis élményeinknél is furcsábbak, sőt félelmetesebbek lehettek, olyanok, akár nagy pelyhes madarak a pokolból.

Brusatte úgy véli, a tollazat talán azért fejlődött ki, hogy a pávához hasonlóan magához vonzza a hímeket, elijessze ellenségeit vagy a tojásokat védje vele a fészkében. De az is lehet – bár a tudós szerint elég nehezen elképzelhető -, hogy a fákon mozgott, és képes volt a szárnyaival siklani.

Forrás: MTI, index.hu