Pécsen csak úgy hemzsegnek a mókusmajomkölykök

0
297 megtekintés
Anya hátán lovagolva - pécsi mókusmajmok - Fotó: pecszoo.hu
Swing Szerelem Szulák
Ez bizony szó szerint így van, a Pécsi Állatkertben 1999 óta élnek mókusmajmok, és a csapat rendszeresen, minden évben bővül. Jelenleg, a Nemzetközi Fajnyilvántartó Rendszer (ZIMS) adatai szerint a pécsi a legnagyobb csapat Európában, 56 egyeddel büszkélkedhet. így nem annyira meglepő, de annál örömtelibb, hogy idén is születtek cuki mókusmajomkölykök. 

Érdekes módon a nőstények szinte egyszerre, néhány nap vagy hét eltéréssel hozzák világra kicsinyeiket, nálunk jellemzően az őszi időszakban (Európa más állatkertjeiben gyakran tavasszal vagy nyáron születnek meg a kölykök). A tavaly született fiatalok már elszakadtak anyjuktól, a csapat teljes jogú tagjai. Mivel a nősténynek minden évben születhet kölyke, a fiataloknak egy éve van felnőni és önállóvá válni. A tavalyi kölykök könnyen megkülönböztethetőek a felnőttektől, hiszen jóval kisebbek azoknál. Az idei évben az elmúlt két hétben 5 pici is született, és a közeljövőben még további kölykök születése várható.

Mészáros István, az állatkert fotósa, amint a mókusmajmok gyűrűjében készít felvételeket a csapatról – Fotó: pecszoo.hu

A mókusmajmoknak több faja is ismert, melyek mindegyike Dél-Amerika lakója. A Pécsi Állatkertben a közönséges mókusmajom (Saimiri sciureus) látható. Kis testű majomfaj, testtömege 70-120 dkg között változik. A szabad természetben nagy csapatokban él, melyek egyedszáma olykor a több száz főt is elérheti. A csapat tagjai madárcsicsergésszerű hangokkal tartják egymással a kapcsolatot. A mókusmajmok mindenevők, állatkerti menüjük zöldségekből, gyümölcsökből, tejtermékekből, macskatápból, rovarokból és speciális, kifejezetten majmoknak készült tápokból áll.

Kicsi és nagy mókusmajmok – Fotó: pecszoo.hu

Bár a faj nevében szerepel a közönséges szó, fennmaradását az illegális állatkereskedelem és az erdőirtás veszélyezteti. Éppen ezért az európai állatkertek összehangoltan, az Európai Fajmegmentő Tenyészprogram (EEP) keretein belül tartják és tenyésztik, így próbálva megmenteni a kihalástól.

A kölyköket az élesebb szemű látogatók már láthatják az anyákon kapaszkodva a mókusmajom csapatban.

Forrás: pecszoo.hu