Patkányinvázió miatt majdnem tucatnyi szigetet zártak le Ausztráliában

0
196 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
A természetvédelmi hatóság szerint hétfőtől majdnem tucatnyi szigetet zártak le a nagyközönség elől patkányinvázió miatt, Ausztrália északi partjainál.

A Queenslandi Természet- és Vadvédelmi Szolgálat háromhetes repülőgépes rágcsálóirtásba kezd a Nagy-korallzátony vidékének világörökségi helyein, a Frankland- és az Északi-Barnard-szigeteken, ahol a házi patkányok az őshonos tengeri madarakat veszélyeztetik, tönkreteszik a fészkeiket, megeszik a fiókákat.

“Ezek a szigetek nagyon fontos szerepet töltenek be a tengeri- és a vándormadarak életében. A kempingeket sok turista keresik fel, nagy a veszély, hogy a patkányok hordozta betegségek megfertőzik őket”

– idézte a helyi média Warwick Armstrongot, a szolgálat szóvivőjét.

Kép: Thinkstock

Nem tudni pontosan, hogyan kerültek a rágcsálók a szigetekre, ám úgy vélik, nagy tengerjárókra lopóztak fel, vagy a tengerár sodorta őket arrafelé.

Nem ez az első eset, hogy patkányinvázió miatt kénytelenek intézkedni a hatóságok, 2000-ben a Déli-Barnard-szigeteken kellett irtaniuk. A beavatkozás után a szigeteken látványosan megnőtt a tengeri madarak száma.

Forrás: MTI