Párt kapott Tareca, a Miskolci Állatkert leopárdja

0
320 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A Miskolci Állatkert perzsa leopárdjainak története több mint négy évvel ezelőtt kezdődött, amikor először vették fel a kapcsolatot a faj európai tenyészprogramjának koordinátorával. Akkor első lépésként megérkezhetett a fiatal nőstény, Tareca, aki Portugáliából, a Lisszaboni Állatkertből költözött Miskolcra. Mivel a tenyészprogramnak az a célja, hogy a faj állatkerti állományának genetikai változatosságát fenntartsa, ezért a program koordinátorával hosszas egyeztetések következtek, hogy milyen vérvonalú egyeddel állíthatják párba a nálunk élő állatot.

Végül ősszel megszületett a döntés, hogy a Jászberényi Állatkertben született hímet, Assimot szánja a tenyészprogram Tareca párjának. A szállítást, majd a kötelező karanténozási időszakot követően a párducház új lakója december 27-én, az Állatok Karácsonyán mutatkozott be először a látogatóknak.

A perzsa leopárd (Panthera pardus saxicolor) nem alkot önálló fajt, az Afrikában és Ázsiában egyaránt honos leopárd (más néven párduc) egyik alfaja. Mégpedig nem is akármilyen alfaj, hiszen egyrészt a legnagyobb termetű – ezt a hozzánk érkezett hím is egyértelműen reprezentálja, testsúlya ugyanis több mint 60 kg –, másrészt pedig a perzsa leopárd az egyik legritkább: Irán, Afganisztán, Türkmenisztán és a Kaukázus területén legfeljebb 1000 egyede él szabadon. Ennek megfelelően a Nemzetközi Természetvédelmi Unió Vörös Listája is veszélyeztetett státuszúként tartja nyilván. Európa állatkertjei közül 40 helyen látható, ahol összesen 80 egyede él, de a világ összes állatkerti perzsa leopárdját magába foglaló nemzetközi törzskönyv is csupán 122 egyedet tart nyilván. Közülük látható immár kettő a Miskolci Állatkertben.

Forrás: Miskolc Zoo