Pár héten belül, másodszor született mishim takin a Nyíregyházi Állatkertben-videó

0
366 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Mishmi takin született a Nyíregyházi Állatparkban. A világ állatkertjeiben mindösszesen 164 egyed él belőlük, a természetben pedig 3500.

Igazán sikeresnek mondható az országban csak a Nyíregyházi Állatparkban élő Mishmi-takin tenyészcsapat, mert egy hónapon belül, már a második takin borjú lát napvilágot. A szaporulat azért is örvendetes, mert a természetben élőhelyük fokozatos csökkenése és az orvvadászat miatt az elmúlt 25 évben állományuk 30%-al csökkent. Jelenleg csupán 3500 egyed él belőlük, ezért a Természetvédelmi Világszövetség ( IUCN) veszélyeztettnek nyilvánította, az Európai Fajmegőrzési Program pedig koordinált tenyésztéssel növeli állományukat az állatkertekben.

Takin borjú született

Míg nem jutsz el hozzánk, mi visszük el otthonotokba a Mi Világunkat!Ismerjétek meg a legifjabb lakónkat, egy kis Mishmi takint.S ne felejtsétek, ebben a hónapban segítő jeggyel tudtok minket támogatni., amit majd később -nyitás után-felhasználhattok.

Posted by Nyíregyházi Állatpark on Wednesday, April 8, 2020

A világon mindösszesen 37 állatkert tart Mishmi- takint ahol 164 egyedből, a most született borjúval már 9, Nyíregyházán látható.

A Nyíregyházi Állatpark Mishmi takin tenyészbikája 2009-ben érkezett a Berlini Állatkertből, az Európai Fajmegőrzési Program keretében, majd nőivarú társai 2014-ben jöttek a Beauval Zooból, Franciaországból, s 2017-től sikeresen gyarapodik állományuk. 2020 márciusában egy nőstény míg áprilisban egy bika borjú született a nyíregyházi tenyészcsapatban.

A zömök kis testű takinok bár rendszertanilag a kecskefélék közé tartoznak, leginkább a szarvasmarhákra hasonlítanak. 4 alfajuk él a világon, közülük a Nyíregyházán megtekinthető Mishmi-takinok, az élőhelyükön lévő Mishmi-hegyről kapták a nevüket.

A Mishmi-takinok (Budorcas taxicolor taxicolor) a természetben a Himalája keleti vidékén élnek, változatos élőhelyeken, 1000 -3000 m tengerszint magasság között. A hideg ellen nem csak vastag bundájukkal védekeznek, de a fajra jellemző ívelt orrhát (kosorr) is segíti őket, mivel az előmelegíti a belélegzésre kerülő levegőt.

Mindkét ivar visel szarvat, de a bikák erőteljesebb testfelépítésűek s testtömegük akár a 350kg-ot is elérheti.

Növényevő állatok, melyek mindig ugyanazon az útvonalon járnak a pihenő-, ivó- és táplálkozóhelyek között, így idővel ösvényeket taposnak ki maguknak. A csordákban elsősorban a nőstények és fiatal hímek élnek, az ivarérett hímek többnyire magányos életmódot folytatnak.

A takin csapat legifjabb tagjai 220 napi vemhesség után jöttek a világra- s pár órával a születésük után már lábra is álltak. A márciusi és április születésű állatok egészen 9 hónapos korukig anyatejjel is fognak táplálkozni, de hamarosan a szálas takarmány fogyasztását is megkezdik.

Forrás: nyíregyházi állatkert