Pandabocs született a schönbrunni állatkertben

0
568 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Jang-jang és Lung-huj óriáspandák márciusi nászából vasárnap jött világra a schönbrunni állatkertben a 10 centiméteres pandabocs.

Az ápolók vasárnap hallották meg a Jang-jang ketrecében kialakított elletőboxból jövő halk nyekergést.

“Az itt elhelyezett kamerákon láttuk csak, hogy a bocs hajnali 5 óra 5 perckor megszületett” – mondta Dagmar Schratter igazgató.

Miközben eddig egyetlen más európai állatkertben nem fogant még természetes úton óriáspanda, az új jövevény már a negyedik ilyen pandabocs a bécsi intézményben. Fu Long 2007-ben, Fu Hu 2010-ben, Fu Pao pedig 2013-ban született, kétéves koruk óta mind a hárman Kínában élnek.

[Youtube id=”LjR4SvJshtI” width=”420″ height=”460″]

Az egyébként is alacsony libidójukról ismert pandák szaporodása és szaporítása nehéz vállalkozás, mivel a nőstényeknél a peteérés ideje mindössze egyszer jön el az évben, és csak e 2-3 nap alatt tudnak megtermékenyülni. A vemhességi idő akár 163 napig is tarthat, így bár a schönbrunni állatkert gondozóinak sikerült lencsevégre kapniuk Jang-jang és Lung-huj párzását, még sokáig nem lehettek biztosak abban, hogy születik-e utód.

“Jang-jang tapasztalt anya, odaadóan gondoskodik utódjáról. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy az óriáspandák halálozási aránya az első egy évben negyven százalék” – tette hozzá Schratter.

Az óriáspandák a világ legveszélyeztetettebb állatai közé tartoznak. A Természetvédelmi Világalap (WWF) 2014-es kutatása szerint 1864 panda él vadon, mind Kína délnyugati részén, mintegy 300 állatkertekben.

Forrás: MTI, hvg.hu
Fotó: zoovienna.at