Osztrák állatvédők nem akarják visszaküldeni a lesántult lovakat Magyarországra, nehogy levágják őket

0
1 994 megtekintés
Képünk illusztráció - Nóniusz
Swing Szerelem Szulák
Magyarország még tavaly küldött két rendőrlovat Ausztriának „a biztonságpolitikai helyzetre tekintettel”. A két mezőhegyesi nóniusz azonban kiképzés közben megsérült. Az osztrák állatvédők attól tartanak, hogy a megsérült magyar rendőrlovaknak nem lennének jók a túlélési esélyeik Magyarországon. 

Az osztrák rendőrség vissza akarta küldeni a lovakat Magyarországra, hogy egészségeseket küldjenek helyettük. Az állatvédők viszont attól tartanak, hogy ha hazaküldik a lesántult állatokat, levágják őket – írja a 444.hu.

A származását tekintve angol félvér eredetű fajta, a melegvérű igás lófajták markáns megtestesítője. Fő típusai a tömegesebb, általában fekete színű mezőhegyesi és a szikárabb, döntően pej színű hortobágyi nóniusz. A fajta legfőbb jellegzetessége a test nagyságával arányos félkos-, esetenként kosfej. Munkakészsége páratlan, kocsiban és nyereg alatt egyaránt jól használható. A fajtát a magyar országgyűlés 2004. évben -a veszélyeztetett, magas genetikai értéket képviselő tenyésztett állatfajták sorában- nemzeti kinccsé nyilvánította.

Az állatvédők ezért azt javasolják, hogy az öthektáros területükön helyezzék el őket, ahol nem kellene szolgálatot teljesíteniük, hanem szeretetben élvezhetnék életük hátralévő részét.