Összeadni és kivonni is tudnak a méhek

0
878 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A méhek képesek alapvető matematikai feladatok, például összeadás és kivonás elvégzésére – állapította meg egy ausztrál kutatás. Ez a számtanhoz szükséges kognitív képességek szintjét nézve különleges teljesítmény.

Az ausztráliai RMIT Egyetem tudósai által vezetett kutatócsoport arra tanított be egyes méheket, hogy bemenjenek egy útvesztőbe, ahol 1-5 darab kék, vagy sárga színű figurával találkoznak. Ha a figurák kékek voltak, a méheknek a figurák számához hozzá kellett adniuk egyet, ha pedig sárgák, akkor ki kellett vonni egyet. Ha ezután a helyes megoldással feltüntetett alagútba szálltak be, jutalmat kaptak.

az ausztráliai RMIT Egyetem tudósai által vezetett kutatócsoport arra tanított be egyes méheket, hogy bemenjenek egy útvesztőbe, ahol 1-5 darab kék, vagy sárga színű figurával találkoznak. Ha a figurák kékek voltak, a méheknek a figurák számához hozzá kellett adniuk egyet, ha pedig sárgák, akkor ki kellett vonni egyet. Ha ezután a helyes megoldással feltüntetett alagútba szálltak be, jutalmat kaptak. Korábbi kutatások bebizonyították, hogy az emberszabásúak, a madarak és a pókok képesek a kivonás és az összeadás műveletére. Most a méhek is csatlakoztak ehhez a csoporthoz. Matematikai problémák megoldásához az észlelés két szintjére van szükség: egyrészt az összeadás és kivonás szabályait a hosszú távú memóriában kell tárolni, másrészt tudni kell kezelni meghatározott számok egy halmazát a rövidtávú memória használatával. Annak felismerése, hogy a méhek képesek erre a nagyon apró és viszonylag egyszerű agyukkal, nagy jelentőségű.

magro.hu