Országosan lövik a madarakat – 2 nap alatt 6 lőtt beteg a Madárkórházban

0
489 megtekintés
A lövöldözések egyik áldozata a barna rétihéja is, szerepel a IUCN Vörös Listáján, de még mint nem fenyegetett. Európában biztos állományú fajnak számít. Magyarországon védett, eszmei értéke 50 000 Ft. - Kép: wikimedia.org
Swing Szerelem Szulák
Úgy tűnik, egyes embereknek agyára ment a karantén. Megsokszorozódott a lőtt esetek száma a Madárkorházban, különösen az utóbbi két napban. A korábbi években mindössze havi rendszerességgel fordultak meg lőtt esetek a hortobágyi Madárkórházban. Az utóbbi hónapokban ez heti 3-4 esetre nőtt, míg az elmúlt 2 napon pedig 6 db lőtt áldozatot láttak el. Köztük védett, nem védett de még fokozottan védett fajok is voltak – írja a honlapján a Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány.

A kijárási korlátozások, az otthonmaradás, és az ebből kifolyó tehetetlenség sok esetben elfojtott agressziót válthattak ki. Legalább is ezzel tudjuk magyarázni az utóbbi időben sokszorosára növekedett, illegális légpuska használatot.

Mi másra is gondolhatnának, a teljesen értelmetlen pusztítás felett. Fehér gólya, barna rétihéja, dolmányos varjak, örvös galambok az áldozatok között és a lista korántsem teljes.

Az egyik meglőtt madár – Fotó: Hortobágyi Madárkórház – madarpark.hu

Mint írják, nem egy elkövetőről van szó, az ország különböző területeiről származnak az áldozatok. Érkeztek Budapestről, Szekszárdról, és Debrecenből is. Az esetek nagy részében, a polgári használatban elterjedt, 4,5 mm-es szoknyás légpuskalövedék volt a madarakban, melyeket lakott területen belül találtak el,

tehát a természetkárosítás mellett lakott területen belüli illegális fegyverhasználat, valamint állatkínzás bűntette is felróható a tetteseknek.

Madárból kiszedett légpuska lövedék – Fotó: Hortobágyi Madárkórház – madarpark.hu

A Madárkórházban tegnap éjfél után pár perccel értek véget a műtétek, melynek során a 6 legfrissebb áldozatból eltávolítottuk a lövedékeket, és a rendőrségi feljelentéshez csatolandó bizonyítékokként félre tettük. Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján úgy gondoljuk, hogy jelen esetben nem csak természetvédelmi, de jelentős erkölcsi és társadalmi problémát is jelentenek a szomorú események.

Via