Országos ritkaság: vietnámi mohabéka kelt ki a debreceni állatkertben

0
506 megtekintés
Kép: zoodebrecen.hu
Swing Szerelem Szulák
Tavaly júniusban három vietnámi mohabéka érkezéséről adott hírt az intézmény, bő fél év elteltével pedig már biztató tenyészeti fejleményekről számolhatnak be. A gondozók december 29-én három petét fedeztek fel a békák viváriumában, egy közülük pedig termékenynek bizonyult, és immár ebihalként fejlődik a kulisszák mögött – írja sajtóközleményében az állatkert. 

A pár centiméteres jövevény egyelőre szépen cseperedik, és remélhetőleg néhány hónap múlva végtagokat is növeszt, majd végül csatlakozhat társaihoz a Pálmaházban. A vietnámi mohabékák emberi gondozásban igen nehezen szaporíthatók, Magyarországon sem állatkertben, sem magángyűjteményben nem volt még rá példa, így a debreceni intézmény egyedülálló tenyészeti siker küszöbén áll.

Kép: zoodebrecen.hu

A vietnámi mohabéka (Theloderma corticale) a Vietnám és Laosz északi, illetve Kína velük szomszédos részén fekvő esőerdőkben őshonos. Félvízi fajként barlangokban és sziklahasadékokban él, ahol a mintázatainak és apró kitüremkedéseinek köszönhetően mohos kőfelületre emlékeztető bőrével könnyedén beleolvad környezetébe – e rejtőzködőképessége mind rovarfogás során, mind veszély esetén kapóra jön. Mivel vadon élő populációi fogyatkozóban vannak az élőhelypusztulás és az illegális befogások következtében, a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listáján.