Óriásskorpió volt a tenger réme 460 millió évvel ezelőtt

0
252 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

James Lamsdell, a Yale Egyetem paleobiológusa és kutatócsoportja a Pentecopterus decorahensis nevet adták a most felfedezett óriásnak. A választott nevet egy ókori görög hadihajó után kapta alakjuk hasonlósága és az állat feltehetőleg rabló életmódja miatt. A BMC Evolutionary Biology című szaklapban 150 megkövesedett maradványt ismertettek a kutatók, melyet egy 27 méter vastag homokos palarétegben, egy meteoritkráterben, Iowa állam északkeleti részén találtak a winneshieki lelőhelyen. Évmilliókkal ezelőtt ezen a helyen tenger volt.

“Ez volt az első igazi, nagy ragadozó. Igen agresszív állat lehetett, mint egy óriási, mérges pók” – ecsetelte Lamsdell. A mai, szárazföldön élő skorpiókkal ellentétben ez a faj nem használta támadásra, szúrásra a farkát, hanem úszás közben egyensúlyozott vele.

0103

A Pentecopterus domináns ragadozóvá vált, hosszúkás fejéből növő lábaival ragadta meg áldozatait. Hátsó lábai az úszásban és az ásásban segítette az állatot, a második és harmadik végtagpár pedig a zsákmányszerzésben játszott fontos szerepet. A leletek rendkívül jó állapotban maradtak fenn.

“A külső váz kőbe préselődött, de lehúzható és meg lehet vizsgálni mikroszkóp alatt. Így láthatóvá válnak olyan csodálatos részletek, mint az apró szőrszálak mintázata a lábakon. Gyorsan megy a kutatás, olyan, mintha egy ma élő állat maradványait vizsgálnánk” – fejtette ki Lamsdell.

Forrás: origo.hu