Ökológiai vészhelyzet – Már ezer tonna gázolaj ömlött a tengerbe a zátonyra futott teherhajóból Mauritiusnál

0
2 067 megtekintés
Ökológiai vészhelyzetet okozva ömlik az olaj, a Wakashio nevű, rakomány nélküli japán teherhajóból, ami két hete futott zátonyra az Indiai-óceánon, Madagaszkár mellett. Fotó: AP
Swing Szerelem Szulák
A Wakashio nevű, rakomány nélküli japán teherhajó több mint két hete futott zátonyra az Indiai-óceánon, Madagaszkár mellett. Az üzemanyagtartályból múlt csütörtök óta szivárog az olaj, eddig ezer tonnányi ömlött a tengerbe. 

Japán szakértőket küld Mauritiusra, hogy segítséget nyújtsanak egy zátonyra futott japán tartályhajó mentési munkálataiban.

A hatóságok pénteken ökológiai vészhelyzetet hirdetettek. Eddig ezer tonna gázolaj ömlött a tengerbe, súlyosan veszélyeztetve a környezetet. A baleset idején a hajón 3800 tonna gázolaj volt.

A szigetállam Franciaországhoz és az ENSZ-hez fordult segítségért, mert nincsenek megfelelő eszközei egy ilyen katasztrófa elhárításához. A kiömlött üzemanyag veszélyt jelent a szigetállam turistaiparára, akárcsak a vadvilágra.

Fotó: CTV News

A teherhajó Brazíliából tartott Kínába Szingapúron keresztül, de Mauritius Pointe d’Esny nevű területénél megfeneklett.

A mintegy 300 méter hosszú, 2007-ben épített hajó vasércszállításra szakosodott. Húsz fős, nemzetközi személyzetét sikerült épségben kimenteni a járműről.

MTI