Nyugdíjba vonul Diego, a galapagosi óriásteknős, aki annyit szexelt, hogy megmentette a faját

0
5 604 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Hivatalosan nyugdíjba vonul Diego, a galápagosi óriásteknős, aki legendás libidója révén segített megmenteni faját (Chelonoidis hoodensis) a kihalástól.

A százéves Diegót 14 másik hímmel együtt költöztették vissza szülőhelyére, a Galápagos-szigetekhez tartozó Espanolára az Egyesült Államokból – írja a BBC hírportálja.
Az óriásteknősök hétfőn ugyan már szabadon legelészhettek, de első körben karanténban maradnak, nehogy idegen növények magjaival szennyezzék be a lakatlan Espanolát, amely a szigetcsoport egyik legrégebbi része.
Az óriásteknősök évtizedeken át fogságban éltek előbb a kaliforniai San Diego állatkertjében, majd a Santa Cruz-szigeten, ahol egy tenyészprogramban vettek részt.
A program sikeres volt: az 1960-as évek óta több mint kétezer óriásteknős jött a világra.


A csaknem 80 kilogrammot nyomó Diego több száz utódot nemzett: a becslések szerint a ma élő kétezer óriásteknős nagyjából 40 százaléka köszönhető neki.
Ecuador környezetügyi minisztere, Paulo Proano Andrade a teknősök hazatérésével kapcsolatban a Twitteren azt írta, hogy a tenyészprogram “történetének egy fontos fejezete zárult le”.
Nagyjából 50 évvel ezelőtt a Chelonoidis hoodensis fajnak mindössze két hím és 12 nőstény egyede élt Espanolán.
A Galápagosi Nemzeti Park (PNG) szerint Diegót a 20. század elején fogták be egy tudományos expedíció keretében.