Nyomkövetőt kapott a világ utolsó ismert fehér zsiráfja Kenyában

0
473 megtekintés
Kenya utolsó fehér nőstény zsiráfja 2017. május 31-én. Vele és borjával idén tavasszal orvvadászok végeztek - Fotó: Ishaqbini Hirola Community Conservancy/AFP
Swing Szerelem Szulák
Nyomkövetővel szerelték fel a világ utolsó ismert fehér zsiráfját Kenyában, hogy megóvják az orvvadászoktól. A Szomáliával szomszédos Garissa megyében lévő Ishaqbini Hirola rezervátumban élő bika azután vált fajtájának utolsó képviselőjévé, hogy a vadorzók márciusban végeztek Kenya egyetlen hófehér zsiráfnőstényével és héthónapos borjával.

A bikát júniusban észlelték a rezervátumban, 111 nappal a másik két fehér egyed elvesztése után.

A fehér bika szőrének színét ritka genetikai rendellenesség, a leucizmus okozza, amely gátolja, hogy a bőrsejtek pigmentet termeljenek.

A zsiráf egyik szarvára erősített nyomkövető óránként jelzi a vadőröknek, hogy merre jár az állat.

A világ utolsó ismert hím fehér zsiráfja – Fotó: kenya.org – Ishaqbini Community Conservancy, Garissa County

Öt vadászantilopot vagy más néven hirolát (Beatragus hunteri) is nyomkövetővel szereltek fel a rezervátumban, hogy a vadőrök a súlyosan veszélyeztetett patásokon is rajta tudják tartani a szemüket.

Nyolc évvel ezelőtti megalapításakor a rezervátum még csak 48, a tavaly decemberi adatok szerint azonban már 118-130 vadászantilopnak ad otthont.

Vadászantilop (Beatragus hunteri) – Kép: Pinterest

A becslések szerint Kenyában majdnem 29 ezer zsiráf él, fennmaradásukat betegségek, az orvvadászat, élőhelyük zsugorodása és a klímaváltozás is fenyegeti.