Nyakörv vagy hám? Segítünk a választásban!

0
914 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Egyszerű nyakörv

Az átlagos, extrák nélküli nyakörv azoknak az ebeknek való, akik kiegyensúlyozottan és fegyelmezetten viselkednek gazdájuk mellett a séta közben. Ha nem szaladnak előre, megszokták, hogy irányítják őket és a nyakukon van valami, akkor ideális választás lehet. A kisebb testű kutyák sokszor érzékenyebbek, ezért van az, hogy egy óvatosabb rántásnál is köhögni kezdenek. Ha a kutyának légzőszervi problémái vannak, és nehezen lélegeznek nyakörvben, akkor semmiképp se erőltessük. A kutyának időben meg kell tanulni a gazdája mellett, laza pórázzal sétálni először hám segítségével, majd később, ha lehetséges, áttérve a nyakörvre.

Fojtó nyakörv

A legtöbb állatbarát már a név hallatán ellenkezni kezd, de az igazság az, hogy helyes használat mellett egyáltalán nem veszélyes. Kölyök kutyáknak semmiképp sem ajánlott, de felnőtt állatok esetében hasznos lehet. Azok az ebek, akik hamar elcsábulnak egy elszaladó mókus, egy másik kutya, vagy bármilyen figyelemelterelő inger látványára, minden erejükkel azon lesznek, hogy üldözőbe vegyék a kiszemelt zsákmányt. Ennek a nyakörvnek az a titka, hogy séta közben laza, de hirtelen mozdulatok esetén kisebb rántásokkal szorosabbra húzható, így a kutya azonnal érzi, ha valamit nem szabad. Ha emellett voksolunk, érdemes szakember segítségét kérni, hogy elsajátíthassuk a megfelelő használatot. Fontos, hogy ez a nyakörv csak átmenetileg ajánlott, hiszen használata mellett a cél az, hogy a kutya megtanuljon fegyelmezetten viselkedni séta közben.

Hám

Kistermetű, vagy kölyök kutyusok esetében a hám tökéletes választás. A legtöbb gazdi sokkal nagyobb biztonságban tudja a kutyát, ha ilyenben vág neki a parknak kedvencével. Ebből az állat nem tud kibújni, könnyebben lélegzik benne, a stabil tartása miatt pedig azoknak is ajánlják, akik biciklizés vagy sportolás közben is maguk mellett futtatják a kutyát. Fontos, hogy megfelelő méretű hámot válasszunk, se túl szoros, se túl laza ne legyen. Hátránya, hogy egyes kutyák vezérnek, vezetőnek érzik magukat a hám használata mellett, míg a póráznál ez nem fordul elő, ugyanis ilyenkor a gazdi kezében a teljes irányítás.

Alapos átgondolás szükséges ahhoz, hogy megtaláljuk a megfelelő eszközt. Mindenképpen szükséges figyelembe venni a kutya-gazdi kapcsolatot is, és csak reális átgondolás után megvásárolni a választott terméket, bizonytalanság esetén pedig érdemes egy kutyaoktató tanácsát kérni.

Ha többet szeretnél megtudni a kutyák neveléséről, olvasd el cikkünket a témában:
Amikor a kutya átveszi a gazdi szerepét

Leadfotó: petenderlove.com