Novemberi csúcs: egymás után születnek a szürkemarha-borjak

0
317 megtekintés
Szilaj borjú - Fotó: Balogh Gábor 2019 - kmnp.hu
Swing Szerelem Szulák
Javában tart az ellési szezon, egymás után születnek a magyar szürke szarvasmarha borjak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Montág-pusztai Állattartó Telepén. A magyar szürkemarha, amely összetéveszthetetlen küllemével és sok évszázados történetével az Alföld egyik legfőbb jellegzetessége, ma is jelentős gazdasági és kulturális értéket képvisel. 

Az első jövevény november 4-én látta meg a napvilágot, november 18-ig pedig már 63-ra gyarapodott a kisborjak száma. Az ellések csúcsidőszaka november közepén kezdődött. Az újszülöttek között eddig az üszők vannak többségben (70 százalék), de az ivararány az ellési szezon végéig általában mindig kiegyenlítődik. Ikerellés eddig még nem fordult elő.

A pirók színű borjak általában 20-25 kilogramm körüli testtömeggel jönnek a világra. Először csak szopnak, de néhány hónapos korukban már elkezdik enni a szülőknek adott szálas takarmányt, gyepszénát, lucernát. Világra jövetelükkor még nincsen szarvuk, de aztán folyamatosan fejlődik és a kifejlett méretet csak 4-5 éves korukra éri el.

Ez is érdekelhet:

Így fest, amikor több mint 100 szürkemarhát behajtanak

kmnp.hu