Nem kis méretű strandtörülközőt távolítottak el egy piton gyomrából

0
969 megtekintés
Szőnyegmintás piton (Morelia spilota) - Kép: fotocommunity.com
Swing Szerelem Szulák
Monthy, a 18 éves és 3 méter hosszú, Sydneyben élő szőnyegmintás piton valamiért úgy gondolta, hogy nincs is jobb fogás, mint egy strandtörülköző. Hogy miért jutott erre a megállapításra, senki se tudja, viszont cserébe nyert magának egy életmentő műtétet, amit orvosa, munkája eddigi legérdekesebb pillanataként jellemzett. 

A gyanúsan dudorodó “hasú” állatot a vizsgálat során megröntgenezték, majd rugalmas endoszkóppal nyúltak be a törülközőért, mert már elég messzire lejutott a gyomrában. Érzéstelenítés mellett húzták ki belőle a teljesen ép, hatalmas strandtörölközőt – írta meg a SASH, kisállat klinika a Facebookon. 

szőnyegmintás piton nevét halvány alapon, sötétebb sávokból és foltokból álló mintázata után kapta. Érdekesség, hogy táplálkozáskor a nyelést csak akkor kezdi el, ha meggyőződött róla, hogy áldozata már nem él. Az egyik leggyakoribb faj, mely közel merészkedik az emberekhez. Az egerek, patkányok vonzzák a lakott területekre. Nem fél, nem menekül el, sokszor még azt is hagyja, hogy megérintsék, vagy megfogják őket. Nem veszélyes az emberre, de nem árt az óvatosság, mert fájdalmas harapásra is képesek. Mérete alfajonként eltérő. 150-180 cm-es hosszával ez a legkisebb alfaj. Bizonyos területeken a nőstény akár négyszer nagyobb is lehet a hímnél. Fán lakik, általában éjszaka mozog, de éghajlattól függően nappal is lehet aktív.

Az orvos közbenjárása nélkül minden valószínűség szerint elpusztult volna,ugyanis a törölköző akkora volt, mint a kígyó testének egyharmada, így az elzáródást okozott az állat beleinél. Az állatorvos, Dr. Olivia Clarke és csapata kiposztolta a videót, melyen látszik, hogyan szedték ki a törölközőt az állatból. A videón ez egy gyors folyamatnak tűnik, de egyáltalán nem volt az, nagyjából fél óráig tartott. Figyelniük kellett arra ugyanis, hogy ne tegyenek kárt a kígyóban, de erősen kellett húzni a törölközőt is, hogy kijöjjön.

Monty Python and The Missing Beach Towel

😱 🐍 Monty Python and The Missing Beach Towel😳 We see all kinds of interesting cases in our Avian and Exotics Department, but it's not every day we see something quite as unusual and as extraordinary as this case. Monty is an 18 year old Female Jungle Carpet Python weighing 5 kg and 3m long, who presented to Dr Olivia Clarke at our Avian and Exotics Department at SASH after she was seen eating an entire beach towel the night before! Monty was anaesthetised and radiographs were taken to confirm the location of the start of the towel.A flexible endoscope was placed down Monty's gastrointestinal tract, which allowed us to visualise the end of the towel sitting in her stomach. With assistance from our internal medicine team, very long forceps were placed through the endoscope and used to grasp the towel. Once we had a good grip, the towel was able to be carefully removed from the gastrointestinal tract with endoscopic guidance. It was smiles all round and we're happy to report that both Monty and the beach towel have lived to see another day! Monty was discharged from hospital the same day and her owner reports she is back to her happy, hungry self.

Közzétette: SASH – Small Animal Specialist Hospital – 2020. február 23., vasárnap

 

Monthy, minden baj nélkül megúszta a kalandot – nyugtat meg mindenkit a poszt végén a doktornő – és visszatérhetett korábbi, remélhetőleg törülköző mentes táplálkozásához és életéhez.

via