Nem gondoltad volna – Ha a tehenek farára szemeket festenek, az megvédi őket a ragadozóktól

0
378 megtekintés
Szemekkel festett tehén, úgy tűnik ez a legjobb oroszlánriasztó - Fotó: Bobby-Jo Photography - phys.org
Swing Szerelem Szulák
Több afrikai országban kísérleteket végeztek, hogy kiderüljön, milyen módszerrel lehet a teheneket a leghatékonyabban megvédeni a ragadozók támadásaitól. Nem gondolnánk, de a szemfestés – bár nem a nőileg megszokott értelemben – igen hatékony megoldásnak bizonyult a problémára. 

Éjszaka az állatokat – kerítésekkel és őrtüzekkel – jórészt meg tudják védeni a támadások ellen, nappal viszont a ragadozók rendszeresen komoly károkat okoznak az afrikai legelőkön tartózkodó csordákban – írja az agroinform, a phys.org cikke nyomán.

Hozzá kell tenni, hogy a tehenekre támadó, illetve leskelődő ragadozókat – az állatvédelmi rendelkezések szerint – nem mindig lehet egyszerűen kilőni (hála istennek).

A kísérletek eddigi eredményei azt mutatják, hogy a tehenek farára párosan felfestett szemek hatékony védelmet nyújtanak az ilyen támadások ellen, pontosabban elriasztják a ragadozókat a tehenek zaklatásától.

Az állatetológiai szakértők feltételezik, hogy a ragadozók a szemek látványától meglepődnek, és attól tartanak, hogy a zsákmányállatok látják őket, és ezért inkább lemondanak azok üldözéséről.

Azt aligha lehet pontosan kideríteni, hogy mi jár a ragadozók fejében, az viszont tapasztalható, hogy a támadások számát ezzel a módszerrel jelentősen csökkenteni lehet.

Oroszlánriasztó felfestése – Fotó: Bobby-Jo Photography – phys.org

Botswanában a szemek felfestését levonós módszerrel sokszorosíthatóvá tették, és ilyen szemek felfestésével több mint 2.000 tehenet láttak el, amelyek egy részét azután a többi tehenekkel közös legelőre hajtottak. Néhány hét elteltével 835, hátsó szemek nélküli tehén közül 15, a „hátra is látó” 543 tehénből viszont csak 4 egyed vált a ragadozók prédájává.