Negyven éves Golo, a három gyermekes, nyolc unokás gorilla

0
104 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Tortát kapott Goló, A Fővárosi Állatkert hím gorillája, akát 40. születésnapja ünnepli. A stuttgarti születésű állat 1989 óta él a fővárosban. Az eltelt harmincegy év során két nősténytől összesen öt utódja születetett, sőt ma már nyolc unokája is van.

1981 Golo a kép jobb szélén látható

Most vasárnap, szeptember 27-én tölti be negyvenedik életévét Golo, a Fővárosi Állatkert hím gorillája. A gondozók már pénteken felköszöntötték az ünnepeltet. A budapesti gorillacsapat vezére különleges, a gorillák szája íze szerint elkészített tortát kapott. A torta alapja piskóta volt, amelyre krém gyanánt gránátalmás túrókrém került, a tetejét pedig különféle gyümölcsökkel, almával, barackkal, eperrel, málnával és kiwi szeletekkel díszítették a gondozók. A torta oldalára hosszában félbevágott banánokat szegeztek fel ropival. A születésnapi finomságokból természetesen jutott az ötfős gorillacsapat többi tagjának is. Még a zsúron használt tányérok is ehető anyagból, préselt búzakorpából készültek.

Golo 1980. szeptember 27-én született a stuttgarti Wilhelma Állat- és Növénykertben. Mesterségesen, cumisüveggel nevelték fel, kezdetben több más, szintén akkoriban született emberszabásúval, így három féltestvérével és két törpecsimpánz kölyökkel együtt. A kis Golo a következő évben, 1981 áprilisában a Zürichi Állatkertbe költözött, és ott cseperedett egészen kamaszkoráig. 1989 májusában érkezett Budapestre.

Korábban a Budapesti Állatkertben nem éltek gorillák, ekkor viszont mindjárt egy párt láthatott a közönség, ugyanis néhány héttel Golo előtt egy nőstény állat is érkezett Frankfurtból az akkor már tizenkét esztendős Liesel személyében. Golo mellett ő is mind a mai napig látható Budapesten.

Gyermekek és unokák

Liesel és Golo frigyéből az évek során összesen három kölyök született. Először Dango 1992-ben (ő volt az első magyarországi születésű gorilla), majd Gorka 1996-ban, és Ebobo 2000-ben. Azóta persze már mind felcseperedtek, és más állatkertekbe kerültek. Dango 2007 óta a Sanghaji Állatkert lakója (előtte a németországi Hodeghagenben, illetve a hollandiai Rotterdamban élt néhány évig), Gorkát a Madridi Állatkertben lehet megcsodálni, Ebobo pedig ma a Barcelonai Állatkert egyik gorillacsapatának vezérhíme.

A fent említett három utódon kívül Golónak még két másik kölyke is született Budapesten, egy fiatalabb, N’yaounda nevű nősténytől, aki 2008-ban érkezett a hollandiai Arnhem állatkertjéből. A 2010-ben világra jött Bongo szintén felcseperedett már, két évvel ezelőtt költözött a lengyelországi Opoléba. A legifjabb utód, az Indigo nevű kislány pedig a budapesti gorillacsapat legifjabb tagjaként idén decemberben ünnepli majd harmadik születésnapját.

Golo öt gyereke közül Dangónak, Gorkának és Ebobónak már saját utódaik is vannak, így Golo már most nyolcszoros nagypapának számít, és talán a dédunokákra sem kell sokat várni.

Negyven évével Golo – ha matuzsálemi korúnak nem is mondható – mindenképpen tekintélyes életkorú állat. A természetben ugyanis a gorillák nemigen élnek tovább 35-40 évnél, tehát ilyen korú állatok a vadonban alig-alig fordulnak elő. A gorillákra is igaz az az általános szabály, hogy az állatkerti állatok rendszerint sokkal magasabb kort ének meg, mint a természetben élő fajtársaik.

A jelenség legfőbb oka az, hogy az állatkerti élet sokkal kevésbé küzdelmes, hiszen nem kell ragadozók elől menekülni, nem kell megküzdeni a vetélytársakkal a szűkös erőforrásokért, és persze a kórokozókkal szembeni védekezés is könnyebb állatorvosi felügyelet és gondoskodás mellett, mint anélkül. Lényeges különbség az is, hogy az állatkertben olyan veszélyeztető tényezők sem fenyegetik az egyes egyedek életét, mint az erdőirtás vagy az orvvadászat.

A leghosszabb ideig élt ismert gorilla, szintén egy állatkerti állat, sőt, a világ első állatkerti születésű gorillája volt. A Colo nevű nőstény néhány héttel még a hatvanadik születésnapját is túlélte. Ez azonban még az állatkerti gorilláknál, és köztük a hímeknél általában hosszabb ideig élő nőstényeknél is egészen kivételesnek számít. Ugyanakkor ettől az abszolút rekordtól Golo ma is élő anyukája sincs már túlságosan messze: a Mimi nevű matróna most ősszel tölti be 57. életévét. Golo apja, Banjo 36 évig élt, és egy hím gorillánál ez sem számít kevésnek.

Fővárosi Állat és Növénykert