Négyes iker gidák születtek Mezőgyánban

0
442 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

“Réka szánentáli fajta. Lehetett sejteni, hogy sok gida lesz, mivel a tőgyét a végén már a talajon húzta. Általában fél óra alatt végbemegy az ellés, most viszont öt órát vajúdott, sok külső segítségre volt szüksége. Az átlagos szaporulat egy-két gida szokott lenni a kecskéknél. Három olykor előfordul, a négy viszont már tényleg ritkaságszámba megy,” mesélte Bodó Mónika.

Gyurci, Konrád, Béci és Noémi nevet kapták a kicsik, az oka ennek pedig egészen egyszerű. A gidák Noémi napon jöttek a világra, a közeli névnapok pedig leegyszerűsítik az állatok korának megállapítását is, hiszen elég csak belelapozni a naptárba.

“Tíz éve fordult elő legutóbb, hogy egy kecske négyet ellett. Akkor azonban sajnos a gidák csak két napot éltek. A mostani kicsik viszont életerősek. Egy napot kellett csupán dajkálni őket, egyetlen reggel kellett csak korábban felkelni miattuk, de most már abszolút nincs velük probléma,” magyarázta az agrármérnök végzettséggel is rendelkező, a helyi általános iskolában pedagógusként dolgozó Mónika.

Forrás: beol.hu