Négy édes kis afrikai oroszlán született a Nyíregyházi Állatparkban – fotók

0
1 002 megtekintés
Fotó: MTI/Balázs Attila
Swing Szerelem Szulák
Két hím és két nőstény afrikai oroszlán (Panthera leo) született a Nyíregyházi Állatparkban, a négyes ikreket pénteken mutatták be a sóstógyógyfürdői látványosságban. Az oroszlánkölykök, azért is különlegesek, mert a Nyíregyházi Állatpark „alapító” oroszlánjának dédunokái. 

A jelenleg hathetes kölykök vakon, foltos bundával és egyenként körülbelül másfél kilogrammos testsúllyal látták meg a napvilágot, az eddig szépen gyarapodó kicsiket pénteken vizsgálták meg a park állatorvosai. A kölykök oltást kaptak és megmérték súlyukat is: a két hím egyaránt 7,3, a nőstények egyike 5,8, a másik 6,1 kilogrammos.
A tápláló anyatejnek köszönhetően szépen gyarapodnak, három-négy hónaposan elkezdik majd kóstolgatni a húst is, ám féléves korukig még az anyatej lesz a fő táplálékuk.

Fotó: MTI/Balázs Attila

A fajra jellemző ivari dimorfizmus miatt az egyelőre egyformán kinéző kölykök közül a hímek pár hónap múlva lesznek megkülönböztethetők lánytestvéreiktől.

Mivel az oroszlán az egyetlen társas életmódú macskaféle, a nemrég született utódok együtt élnek az anyjukkal, az apjukkal és nagynénjükkel a kifutóban. A hétéves, ivarérett nőstény állatok már itt születtek és unokái a park leghíresebb oroszlánjának, Eleknek, aki alapító tagja volt a SóstóZoo-nak. A kölykök apja, egy tízéves hím Hollandiából érkezett Nyíregyházára 2016-ban.

Fotó: MTI/Balázs Attila

A most született kicsikkel már tizennégy oroszlán él Nyíregyházán, melyekből hat a ritka fehér színváltozathoz tartozik.

Az afrikai oroszlánok fennmaradása a legtöbb helyen biztosítottnak látszik, bár hosszabb távon – élőhelyeik elvesztése miatt – egyedszámuk valószínűleg csak a természetvédelmi területeken tartható fenn.

Fotó: MTI/Balázs Attila
Fotó: MTI/Balázs Attila
Fotó: sostozoo.hu – Nyíregyházi Állatpark
Fotó: sostozoo.hu – Nyíregyházi Állatpark – Facebook

Négyesikrek születtek a Nyíregyházi Állatpark oroszlán (Panthera leo) családjában. Az oroszlánkölykök, azért is…

Posted by Nyíregyházi Állatpark on Friday, October 9, 2020

MTI