Napi cuki: már látogathatók a binturongok Szegeden

0
1 082 megtekintés
Fotó: Endrédi Lajos - zooszeged
Swing Szerelem Szulák
A szegedi állatkert egyik legkülönösebb lakói a binturongok. Aki nem jártas annyira a zoológiában, annak rendesen feladja a leckét már a név is. Első ránézésre mondhatjuk, hogy olyan medveszerű, de hasonlít a mosómedvére is, macskaszerű is kicsit, mindehhez pedig a nyestek testalkatával bír, szóval teljes a zűrzavar, csak annyi bizonyos, hogy nagyon aranyos. Valójában egy nagyméretű cibetmacska faj, amely Délkelet-Ázsiában őshonos.

Szegeden 2012 óta él egy tenyészpár, Tao és Shien az európai fajmentő tenyészprogram (EEP) keretében érkezett a vadasparkba, abban a reményben, hogy szorgosan fognak kis biturongokat gyártani. A remény teljesült, Tao és Shien remek szülőknek bizonyulnak és nem először örvendeztetik meg a vadasparkot utódokkal. Idén lett a legnagyobb az alom, három csöppség cseperedik az Ázsia-házban. A kölykök a napokban merészkedtek ki a külső kifutóba, így ott már meg is nézhetik őket a látogatók.

Fotó: Endrédi Lajos – zooszeged

A binturongok az Indokínai-félsziget erdeiben élnek, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai szerint egyre csökkenő számban. Elsősorban az élőhelyének elvesztése, a fakitermelés és az ültetvények térhódítása, valamint a vadászat, vadbefogás veszélyezteti. Bár ragadozó, kisebb állatok, tojások mellett gyümölcsökkel is táplálkozik. Jellegzetessége a rendkívül izmos, hosszú farok, amellyel – az óvilági emlősök között ritka módon – kapaszkodni is tud.

Fotó: Endrédi Lajos – zooszeged

További érdekessége, hogy mirigyei az ember számára kifejezetten kellemes, popcorn illatot árasztanak. Európában az állatkertek nemzetközi adatbázisa szerint jelenleg 59 állatkertben körülbelül 150 egyede él.

Fotó: Endrédi Lajos – zooszeged
Fotó: Endrédi Lajos – zooszeged

A Szegeden született kis binturongok, az európai tenyészprogram ajánlásai alapján majd új állatkertbe fognak kerülni, ahogy eddig testvéreik is elutaztak. Nyáron azonban a látogatók még megcsodálhatják a családot a kifutójukban.

Forrás: zooszeged