Napi cuki: Bagolycsalád bérelte ki a gólyafészket

0
567 megtekintés
Erdei fülesbagoly (Asio otus) - Kép: mediastorehouse.com
Swing Szerelem Szulák
Az idei év madara az erdei fülesbagoly – mely hazánk egyik leggyakoribb bagolyfaja – nem épít fészket.  Ellenben néha meghökkentő helyeken telepszik meg, többször megfigyelték már költésüket fehér gólyafészekben is. Most is így történt, és egy igen népes bagolycsalád költözött be a bérleménybe Kölkeden.

Tojásait más madarak pl. ragadozók, varjak, szarkák, gémek elhagyott fészkeibe rakja. Költése viszonylag korán, márciusban elkezdődik, május elején már kirepülés előtt álló fiókákat lehet találni – írja a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság.

Kölked Baranya megye fehér gólyák által legnagyobb egyedszámban lakott települése. Az idei évben 22 pár fészkel itt. Jó néhány korábban lakott, most nem foglalt fészkük is van, melyekből nem is egyet, hanem rögtön kettőt is kibéreltek a baglyok.

Bagolyporontyok az albérletben – Kép: DDNPI

Az egyik villanyoszlopra épített fészek a legforgalmasabb utcán található, alatta autók járnak nagy zajjal, emberek állnak meg beszélgetni. Mindez nem zavarja a baglyokat, sőt a szomszéd villanyoszlopon lakó gólyákkal is jól megvannak. A fészekben 6 bagolyfióka nevelkedik, hamarosan ők is kirepülnek.