Nagyon kis virgoncak az egy hónapos nyíregyházi párducikrek

0
3 576 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Átestek életük első orvosi vizsgálatán a Nyíregyházi Állatpark egy hónapos perzsa leopárd ikrei szerdán. Az egészséges kölyköket most még anyjuk neveli, de a tervek szerint egy fajmentő programhoz csatlakozva, néhány év múlva szabadon engednék őket a természetes élőhelyükön.

A park még 2009-ben csatlakozott a perzsa párduc tenyésztési programhoz, az ikrek apja is Nyíregyházán született 2014-ben. A faj koordinátora tavaly helyezett ki mellé egy Németországban született nőstényt, a két kölyök 105 napnyi vemhesség után jött a világra.

A ritka nagymacskák jól tűrték a vizsgálatot, amelyen kiderült, hogy egy 2,7 kilogramm súlyú hím és egy 2,5 kilogrammos nőstény egyeddel gazdagodott az állatpark állománya – mondta Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark osztályvezetője, szóvivője a vizsgálat után.

A perzsa leopárd a párducok legnagyobb termetű és legritkább alfaja. A Közel-Kelet lakója, Örményország, Törökország, Azerbajdzsán, Grúzia, Üzbegisztán, Pakisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Afganisztán területén is megtalálható. Megjelenésére jellemző a világos bunda, viszonylag kisméretű foltokkal.

Természetes élőhelyének csúcsragadozója, elsősorban közepes termetű patásokat zsákmányol, de nem veti meg a kis testű emlősöket és a madarakat sem.

A szabad természetben élő állománya erősen megfogyatkozott, elsősorban az orvvadászat és természetesen élőhelyeinek csökkenése miatt, ezért a Természetvédelmi Világszövetség a veszélyeztetett kategóriába sorolta ezt az alfajt.

Egyedszáma a becslések szerint mindössze 1000-1200, a világ állatkertjeiben mindössze 98 állat él, közülük négy Nyíregyházán látható. Mivel a most született utódok rendkívül jó genetikai állománnyal rendelkeznek, ezért a szakemberek azt szeretnék, ha részt vennének az Európai Akváriumok és Állatkertek által szervezett visszatelepítési programban.

A Nyíregyházi Állatpark 4 hetes perzsa leopárd kölykei.

Átestek életük első állatorvosi vizsgálatán a Nyíregyházi Állatpark 4 hetesperzsa leopárd kölykei. A testtömeg mérés mellett, megtörtént azivarmeghatározás is.A ritka nagymacskák jól tűrték a vizsgálatot, melynek során kiderült, hogyegy 2.7 kg testtömegű hím és egy 2.5kg súlyú nőstény egyeddel gazdagodott azÁllatpark gyűjteménye.

Közzétette: Nyíregyházi Állatpark – 2017. augusztus 2.

Forrás: MTI, facebook.com/sostozoo/