„Működik!” – Birtokba vették az állatok az autópálya felett épült vadátjárót – videó

0
1 105 megtekintés
Kép: Utah Division of Wildlife Resources - Facebook
Swing Szerelem Szulák
Utah első, vadállatok számára létesített átjáróját a vártnál sokkal korábban birtokba vették az állatok. Mókusok, medvék, prérifarkasok, hódok és jávorszarvasok ballagnak át békésen, a számukra még 2018-ban épített vadátjárón. 

A vadbalesetek számát szerették volna csökkenteni az amerikai Utah államban, ezért innovatív módszerhez nyúltak: hidat építettek az út fölé, a projekt pedig talán még a vártnál is nagyobb sikert aratott, írja a CNN.

A vadátjáró a 80-as államközi autópálya felett húzódik és a Parleys-kanyonban élő állatok balesetmentesen átkelését hívatott segíteni, a jelek szerint nagy sikerrel. A vadon élő állatokért felelős helyi hivatal a múlt héten tette közzé a videót a Facebookon, melyen az látható, hogy a hidat használatba veszik a szarvasok, őzek, különféle rágcsálók, prérifarkasok, hovatovább egy hiúz élesíti a karmait boldogan, majd még egy medve is átsiet a képen.

„Működik!”

– ujjonganak a munkatársak a posztban, megköszönve a Utahi Közlekedési Minisztériumnak és a Utahi Állami Egyetemnek, hogy idén is figyelemmel kísérték a Parleys-kanyon vadátjáróját”. Hozzátették, hogy „mint látható, a felüljáró már második éve sikeresen segíti a vadak átjutását a forgalmas 80-as úton, és egyben az autósoknak is biztonságosabb így a közlekedés. Kérjük, ne menjen a felüljáró közelébe!”

A hidat egyébként úgy tervezték meg, hogy az illeszkedjen a környezetbe: tele van farönkökkel, kövekkel és szikladarabokkal, hogy ténylegesen alternatív útvonalnak tekintsék azt a vadállatok a hatsávos autópálya felett. A természetnek jellemzően több idő kell az alkalmazkodáshoz, ezért az ötletgazdák nem is reménykedtek benne, hogy ilyen hamar kézzel fogható eredményt érnek majd el.

Via