Mintegy 50 orrszarvút öltek meg orvvadászok Botswanában

0
156 megtekintés
Keskenyszájú orrszarvú - Kép: Flickr.com
Swing Szerelem Szulák
Tíz hónap alatt mintegy 50 orrszarvút öltek meg orvvadászok Botswanában – közölte egy kormányilletékes. Ez az egyedszám nagyjából a teljes botswanai rinocéroszállomány 10 százalékát teszi ki, az állatokat az ország északi részén fekvő Moremi vadvédelmi területen ölték meg április óta.

Ijesztő méreteket öltött ebben a térségben az orvvadászat – mondta Moemi Batshabang, a kormány vadvédelmi hatóságának igazgatóhelyettese. Mind a szélesszájú, mind a keskenyszájú orrszarvúak orvvadászata aggodalomra ad okot – tette hozzá.

A botswanai kormány októberben arra figyelmeztetett, hogy ha a vadorzás folytatódik, két-három év múlva már nem lesz orrszarvú Botswanában, főleg keskenyszájú nem.

A botswanai rinocéroszok az Okavango folyó mentén, főleg a folyó deltavidékén élnek. Az orrszarvúakat tülkükért vadásszák, amelynek mágikus hatást tulajdonítanak a Távol-Keleten.

Szélesszájú orrszarvú – Kép: fineartamerica.com

A Save the Rhino nemzetközi fajmegőrző szervezet adatai szerint Botswanában 500 orrszarvú él. Az állat védett faj a dél-afrikai országban, és nem vonatkozik rá a kormány közelmúltbeli döntése arról, hogy véget vetnek a nagyvadak vadászata ötéves tilalmának.

A döntés főnként az egyre szaporodó elefántpopulációt illeti. Február elején az országban hat vadászati engedélyt árvereztek el, amelyek hatvan elefánt elejtését engedélyezték.

Az orvvadászat miatt Afrika elefántállománya csökken, ám Botswanában, ahol a kontinens elefántjainak majdnem egyharmada él, számuk az 1990-es évek végén mért 80 ezerről mára mintegy 130 ezerre növekedett.

MTI