Mintegy 39 ezer éves barlangi medve tetemére bukkantak Oroszországban

0
1 340 megtekintés
Barlangi medve (Ursus spelaeus) rekonstrukció - Sergio de la Larosa / CC BY-SA 3.0. - sci-news.com
Swing Szerelem Szulák
Valószínűleg mintegy 39 ezer éves medve tetemére bukkantak paleontológusok Oroszország északi részén. A kutatók szerint egy barlangi medvéről van szó, amely az utolsó európai jégkorszakban élt, a faj mintegy 15 ezer éve halt ki.

„Hiánytalan állapotban őrződött meg miden szervével, köztük az orrával együtt„- közölte a Jakutszki Egyetem.„Ennek a felfedezésnek világszerte nagy a jelentősége” – mondta Lena Grigorjeva, az egyetem kutatója.

Ezektől a medvéktől eddig csak csontok és koponyák maradtak fenn.
A most megtalált tetem korát a kutatók 39 ezer évesre becsülték. Hozzátették azonban, hogy még korai a pontos életkorról beszélni, amelyet szénizotópos vizsgálatokkal fognak megállapítani.

A Jeges-tengerben lévő Új-szibériai szigeteken fedezték fel rénszarvaspásztorok a tetemet.

A kutatók reménykednek abban, hogy találnak fennmaradt DNS-t is, ahogyan a korábbi többezer éves szibériai mamutmaradványok esetében.

Az elmúlt években Szibériában számos szenzációs leletet tártak fel a kutatók.

Ahogy az éghajlat melegszik, az örökfagy (permafroszt) egyre jobban olvad, itt bukkantak rá igen jó állapotban fennmaradt állatfosszíliákra – 14 ezer éves kutya vagy farkasféle, 30-40 ezer éves csikó és gyapjasmamut maradványokra – paleontológusok.

MTI