Minijuhok a segítik az új-zélandi szőlősgazdákat

0
702 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Bájos minijuhok segítenek a szőlőskertek művelésében. Az aranyos állatkák környezetbarát és költségkímélő munkát végeznek az USA-ban és Új-Zélandon. A babydoll fajtájú juhokat 2009-ben egy borász fogta be a szőlőművelésre. Azóta már 150 juh végzi ezt a munkát a birtokán, gazdájuk pedig 2014-ben az év farmere lett a szigetországban.

Tehetséggel megáldott, dolgos és rendkívül kreatív ember Peter Yealands. A szőlőművelésben korábban, például, tengeri malacokkal próbálkozott, s bár azok kiváló gyommentesítették a területet, odavonzott solymok elpusztították őket – írta a Sokszínű Vidék.

Yealands azzal is tisztában volt, hogy a normál méretű juhokat – például merinóit – csak a téli időszakban lehet tartani a szőlőbirtokon, mert az idő jobbra fordulásával lelegelnék a rügyeket és a leveleket.

És ekkor jött a minijuh, a babydoll tartásának az ötlete.

Amerikában talajművelésre sok szőlősgazda alkalmazta eredményesen már évekkel előtte ezt a juhfajtát.  A babydoll nagyon ritka, ugyanakkor régi állatfajta, melyet az angliai Southdownban tenyésztettek ki. Általában évente egyszer kell nyírni őket, kevés tejet adnak, viszont a gyapjújukból jelentős bevétel származhat.

A babydollok kiválóan teljesítenek. Lelegelik a sorok között burjánzó füvet és gyomot, ráadásul tavasszal megeszik azokat a kis hajtásokat a szőlőtőkék alján, amelyeket irtani kellene, a tőkét viszont nem érik fel. Bár kicsik, a ragadozó madaraknak nagy falatot jelentenének, ezért nem vadásznak rájuk, mint korábban a tengerimalacokra.

Mára a létszámuk meghaladta az 1500 darabot. Ahhoz azonban, hogy hatalmas birtokán abszolút ne kelljen kaszálnia és gyomlálnia, 10 ezer babydollra lenne szüksége.

A szőlőültetvények fenntartási költségei így is jelentősen csökkentek. Kelendőek a gazda Babydoll márkájú borai is, a cabernet franctól a pinot noirig.

A technológia széleskörű elterjedése előtt 2 akadály van. Az egyik, hogy a fajta szállítása és törzskönyvezése hosszú időt igényel. A másik, hogy a babydoll bárányka beszerzése nem olcsó mulatság: forintra átszámítva, tenyészetből és törzskönyvvel vásárolva 170 ezer forinttól akár 300 ezer forint is lehet egy állat ára.

Margo