Mindegy, csak kék legyen!

0
3 469 megtekintés
A hímet gyönyörű kékesfekete tollazatáról lehet felismerni - Kép: agraroldal.hu
Swing Szerelem Szulák
Ausztrália keleti részén él ez a 30 cm-es madár, aki profi designernek számít a madarak között. Ő a Selyemmadár – a kék lugasépítő. 

A hím a tojó elcsábítására lugast épít, mely két párhuzamos falból áll. A falakat földbe szúrt száraz ágakból és füvekből készíti, de az építmény legfontosabb eleme a kék szín.

Kép: 3.bp.blogspot.com

A bejáratot kék színű tárgyakkal, tollakkal, bogyókkal díszíti, de felhasználja az emberi eredetű tárgyakat is, kupakokat, cserép és üvegtörmelékeket – bármit, egy a fő, hogy kék legyen.

Kép: sciencemusings.com

Sőt csőrével szétzúzza a kék bogyókat, és azok levével kifesti a “falakat” is.

Kép: cf.geekdo-images.com

Az elkészült csáb-lugast folyamatosan őrzi a többi hímtől, és igyekszik minél több tojót magához édesgetni vele. (Úgy viselkedik, mint azok a pasik, akik megpörgetik luxuslakásuk/autójuk kulcsát a meghódítandó nő orra előtt ).

A tojónak sötétbarna hátrésze és világosabb barna, foltos mellrésze van, plusz elképesztő kék szeme – Kép: pctrs.network.hu
Kép: s9.images.www.tvn.hu

Külön érdekesség, hogy a különleges építményt a későbbiekben nem használják fészekül. Ha sikeres a nász, a luxus-lugas árván marad, a tojó maga készíti el ágakból a fészkét és levelekkel béleli ki. Két tojását egyedül költi is és a fiókákat is egyedül neveli fel. Addigra a kékszín rajongó építész úr már messze jár.