Milyen nehéz egy gólyafészek?

0
6 864 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Minden évben nagy örömmel várjuk vissza ezeket a csodálatos madarakat. Bárhová utazunk itthon, hatalmas lelkesedéssel kiáltunk fel, ha meglátunk egy fészket, főleg, ha ott sorakoznak benne a lakói is. De gondolkodtatok már rajta, hogy valójában mekkora és milyen nehéz?

Ha megállunk egy gólyafészek alatt és felnézünk rá, nem is gondolunk arra milyen súlyos. Pedig a több éves, nagy fészkek jó néhány mázsát nyomhatnak, hiszen a madarak minden tavasszal tatarozzák, tovább építik őket. A rekordot egy csaknem 20 mázsás fészek tartja. Az igazán nagy fészkek átmérője másfél méter, magasságuk akár két méter is lehet. Egy ilyen gólyaotthonba egy ember nyugodtan beleülhetne.

A fehér gólya egyfajta házi madárrá vált, mindig a településeken vagy azok közelében költ. Régebben a kis falusi házak széles, oldalnyílású kéményein, nádtetökön építettek fészket, de az életmód változásával, a modern épületek megjelenésével a gólyáknak is alkalmazkodni kellett, meg is tették, a faluk főutcáján a villanyoszlopokat szemelték ki.

Ezzel szemben a fekete gólya megmaradt a háborítatlan, csendes erdők félénk, emberkerülő madarának. Táplálékát is a rejtett erdei vizeknél, erdővel határos réteken, tocsogókban keresi. Magyarországon jelenleg 150-200 pár fekete gólya fészkel.