Milyen állat az ili pika, és miért olyan különleges?

0
9 785 megtekintés
pika
Swing Szerelem Szulák
A kínai Tien-san hegység lakója az aprócska termetű ili pika vagyis az ili pocoknyúl.

A nyúlalakúak rendjébe, a pocoknyúlfélék közé tartozó család állatainak testhossza mindössze 12-25 centiméter között van, prémjük színe a szürkéstől a vörösbarnáig terjed. Különleges ismertetőjegyük a széles, kerek fülük, rövid bundájuk, valamint a farok hiánya. A pocoknyulak egyedül, vagy kisebb kolóniában élnek, általában 4-6 évig, ha veszélyt észlelnek, éles füttyszóval figyelmeztetik társaikat.

027
Fotó: Greenpeace

Táplálékuk többféle növényből áll, a pocoknyulak úgy készülnek fel a télre és a hidegre, hogy nagy rengeteg növényt gyűjtenek, amelyeket a napon kiszárítanak, majd szénakazalszerűen felhalmozzák az odú közelében. Az elmúlt évtizedekben nagy veszélybe került az ili pikák jövője, populációjuk 70%-kal csökkent, így mára kevesebb mint 1000 példány él, ám életterük folyamatosan szűkül.

026
Fotó: Greenpeace

Az állatot 1983-ban Li Weidong fedezte fel, ekkor még 3200 méteres magasságban voltak megfigyelhetőek ezek az állatok, a ritka pocoknyulat azonban már csak 4000 méter feletti magasságban lehet megtalálni. Olyan ritkán találkozhatunk velük, hogy húsz éve nem sikerült lefotóznia senkinek, egészen tavaly nyárig, mikor felfedezőjüknek sikerült néhány fotót készítenie a különleges állatokról.

“Milyen állat a…?” sorozatunk további részeit ide kattintva érheted el!

Forrás: index.hu