Miért utálják a macskák a vizet?

0
13 274 megtekintés
Kép: joyerickson.files.wordpress.com
Swing Szerelem Szulák
Köztudott tény, hogy a macskák nem igazán rajonganak a vízért, sőt, úgy általában a nedves dolgokért. Ha lefröcsköljük őket vízzel, veszett menekülésbe kezdenek, majd tisztes távolságban tőlünk gyorsan lenyalogatják magukról. De vajon miért gyűlölik ennyire?

Ha fürdetésre, vagy mosdatásra kerül a sor, a legtöbb gazdi pontosan tudja, hogy a macskája utálni fogja érte, és nagy valószínűséggel nem úszhatja meg karmolások nélkül a próbálkozást.

Kép: media.mnn.com

Az egyik ok az utálatra az evolúció. Míg a vadon élő macskák meleg éghajlaton simán beugranak egy alkalmi frissítő merülésre, addig a házimacskák jó része a száraz területek lakója, így soha nem volt szüksége úszásra a túléléshez. “A házimacskák az arab vadmacskáktól származnak” – mondta Dr. John Bradshaw, a Bristol Egyetem Állatorvos-tudományi Egyetem professzora. “Őseik egy olyan területen éltek, ahol nagyon kevés volt a víz. Soha nem kellett megtanulniuk úszni.” – tette hozzá.

Kép: mentalfloss.com

A macskák ugyan több ezer éve mellettünk élnek, de ugyanazok az ösztönök mozgatják őket, mint vad őseiket, tulajdonképpen csak félig háziasodtak, állapította meg a Washington Egyetem Orvostudományi Kutatócsoportja. A macskák mindig a potenciális veszélyt figyelik, jó formában akarnak maradni, ha harcolniuk vagy menekülniük kell. Így ösztönösen akkor érzik magukat biztonságban, ha van elegendő mozgásterük, ám ha víz éri a bundájukat, akkor úgy érzik, hogy valami hátráltatja őket a szabad mozgásban.

Kép: Pinterest

Ha a macskafélék szőre vizes lesz, átmenetileg nem képes hatékony védőréteget biztosítani a hideg ellen, a vizes bundától a macskák kiszolgáltatottnak érzik magukat, ezért ha lehetséges, a fürdőzést jobb elkerülni.

Kép: youtube.com

Ezek az állatok egyébként sem rajongói az új helyzeteknek, így ha nincsenek hozzászoktatva a vízhez, inkább ne tegyük ki őket a fürdetéssel járó traumának, mert akkor automatikusan félni fognak tőle. Ráadásul a macskák számos illatanyagot hordoznak, amelyek a megjelöléshez és a kommunikációhoz használt feromonokat termelnek, és a víz – különösen az illatos fürdővíz és a kémiai töltésű csapvíz – zavarhatja ezt.

Kép: virginradiolb.com

Azt már nyilván sokan felfedezték, hogy macskájuk hiába nem szeret fürdeni, azért érdeklődik a víz iránt. A viselkedés kutató Kelley Bollen szerint itt inkább arról van szó, hogy nem maga a víz érdekli őket, hanem az, ahogy mozog és érdekes zajokat okoz, a potenciális zsákmány reflexet hozza elő belőlük.

Kép: buzzfeed

Természetesen nem mindegyik macskafajta gyűlöli a vizet, néhány példány nem tudja legyőzni a kíváncsiságát kölyökkorában, és bátran ismerkedik a fürdőkáddal, a csappal, vagy a medencével. A vadon élő nagymacskák és háziasított kedvenceink közül is néhányan kifejezetten szeretik a vizet és rendszeresen úsznak is, ha van rá lehetőségük. Ilyen például a török van macska, a török angóra, az abesszin macska, vagy a manx.

Kép: yummypets.com

A macskák egyébként természetes úszók, így ha vízbe kerülnek, képesek kiúszni a szárazföldre még akkor is, ha azelőtt sosem kerültek vízbe.

Forrás: mnn.com