Mexikói viperagyík érkezett a Nyíregyházi Állatparkba

0
230 megtekintés
Mexikói viperagyík (Heloderma horridum) - Kép: sostozoo.hu
Swing Szerelem Szulák
Ritka, különleges mérgező harapással bíró hüllő érkezett a Nyíregyházi Állatparkba, aki a karanténidőszak után elfoglalta terráriumát a Trópusi Házban. A fajt 1829-ben fedezték fel, amikor is a Heloderma horridum tudományos nevet kapta . A heloderma jelentése szemölcsös bőr, míg a horridum szó jelentése érdes, vagy durva. Ennek ellenére egy nagyon mutatós kis gyíkról van szó. 

A mexikói viperagyík ahogy a neve is mutatja, Mexikó területén és Guatemala nyugati része honos, ahol a trópusi lombhullató erdők és tüskebozótok lakója. Főként nappal aktív, de a legforróbb napszakban a talajba vájt üregében húzódik meg, és csak szürkületkor jön elő. Gyakran mászik fára.

Érdekesség hogy a faj immunis a többi mérgező gyík, és a csörgőkígyó mérgére valamint már a tojásból kikelő kis gyíkok rendelkeznek fogakkal és méreggel.

Mexikói viperagyík (Heloderma horridum) a Nyíregyházi Állatparkban 2020. június 18-án. A hetven centiméter hosszú, több mint másfél kilogramm tömegű, mérgező harapású hüllő a bázeli állatkertből érkezett a park trópusi házába. Fotó: MTI/Balázs Attila

Méregmirigyei módosult nyálmirigyek, amik az alsó állkapocs közepe táján találhatóak, közelről megfigyelve az állatot, láthatóak is kisebb dudorként. Harapáskor felsérti áldozata bőrét és hosszabb ideig fogva azt, rágó mozdulatai során juttatja mérgét a zsákmányba, a mérgeskígyókkal ellentétben ugyanis nem képes hirtelen a mérgét üríteni, azt szó szerint bele kell rágnia áldozatába. Harapása az emberre is veszélyes mert az légzési elégtelenséget okozhat.

Tápláléka elsősorban rágcsálók, madárfiókák és a tojás. Ezek felkutatásában villás szaglónyelve is segítségéré van. Ínségesebb időben képes a farkában zsírt tartalékolni.

A Trópusi házban élő hüllő 12 éves és a Bázeli Állatkertből érkezett és hamarosan párt fog kapni egy tenyészprogram keretében.

sostozoo.hu