Megverte memoriajátékban egy papagáj a harvardi hallgatókat

0
1 199 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A jákópapagájok akár 50 évig is élhetnek, és akár több száz szót is meg tudnak tanulni. A kutatók most újszerű módon tették próbára tudásukat: egy klasszikus memóriajátékban kellett megcsillogtatniuk képességeiket harvardi hallgatókkal szemben.

Scientific Reports szakfolyóiratban publikált tanulmány középpontjában egy Griffin nevű jákópapagáj (Psittacus erithacus) áll, amit a tudósok nagy kihívás elé állítottak. A Shell Game nevű logikai játékban meg kellett találnia a műanyag pohár alatt elrejtett, négy különböző színű figurát, miután azt az asztalon többször összekeverték. Időközben huszonegy Harvard egyetemi hallgató is ugyanezt a feladatot kapta.

A szakemberek összesen tizennégy „kört” játszottak velük: Griffin tizenkettőben a diákokkal megegyező eredményt produkált, de néhány esetben felülmúlta a teljesítményüket. A madár nagyobb pontossággal tudta megtalálni a kért figurát a pohár alatt és a teljesítménye csupán az utolsó körökben csökkent.

“Gondoljunk csak bele: egy egyszerű papagáj felülmúlta a harvardi géniuszokat. Ez elég félelmetesen hangzik.” -mondta Hrag Pailian, a Harvard posztdoktorátus munkatársa, a The Harvard Gazette online portálnak. – A kísérletben résztvevő hallgatók között akadtak mérnökök és orvostudományos képzésben tanulók is, de valamennyien alul maradtak a madárral szemben. A tudósok szerint Griffin azonban nem egy átlagos jákópapagáj.

A tanulmány szerzői rámutattak, hogy a 22 éves madár „kognitív és kommunikatív tanulmányokat végzett” amióta 7,5 hetes korában megvásárolták a tenyésztőtől.

Griffin „madáranyja”, Irene Pepperberg, harvardi pszichológus és a most publikált cikk társszerzője elárulta, hogykorábban megtanított a papagájnak harminc-negyven angol szót, beleértve a színek neveit.

A madár ezután nem kapott semmiféle „speciális edzést” a Shell Game elsajátításához, Pepperberg csupán megmutatta neki néhányszor, hogyan működik és mi a feladat.

A kutatók szerint mind a papagáj, mind az emberi résztvevők a feladat elvégzése során használt emlékeik „manipulációit” hívták segítségül, amivel nem csupán képesek voltak emlékezni arra, hogy melyik figura rejtőzik a poharak alatt, hanem „képesek voltak manipulálni ezt az információt, amikor a poharakat összekeverték”. Ez a képességük pedig már több millió évvel ezelőtt kifejlődhetett.

Forrás: Origo