Megszületett az idei első hucul csikó Jósvafőn

0
713 megtekintés
Az idei első hucul csikó - Kép: Aggteleki Nemzeti Park - Facebook
Swing Szerelem Szulák
Az édes kis csikót, az Aggteleki Nemzeti Park a Facebook oldalán mutatta be először, Jósvafőn március végén még havazott, de a tavaszt ez nem zavarta, meghozta a kispatást a ménesbe. 

A hucul ménes közel 200 lovat számlál, központja Jósvafőn található. A méntelep – a tenyésztésben lévő ménekkel és munkalovakkal – egyben a központi telephelye is a tenyészetnek. A lovak szabadon járják a több száz hektáros, fennsíki jellegű legelőterületet, az éjszakát pedig egy oldalról nyitott karámépületben töltik. A legelőn történik a fedeztetés, az ellések nagy része. Ez a tartási mód megfelel az ősi időkben alkalmazottnak, illetve a hucul fajta igénytelenségéből, szívósságából adódó lehetőségeknek.

Kint havazik, de azért mégiscsak tavasz van… Ma megszületett az idei első hucul csikónk!

Posted by Aggteleki Nemzeti Park on Monday, March 30, 2020

A kancák és a csikók egy része tavasztól őszig a Jósvafőtől északra, mintegy 1,5 km-re található gergés-lápai rideg ménesben van elhelyezve. A méneknek és méncsikóknak a Szinpetriben található régi tsz telep ad otthont. Jósvafőn, a Kúria Lovasbázison pedig a turisztikában részt vevő, illetve a betanítás alatt álló lovakat helyezzük el – olvasható a Nemzeti Park oldalán.

A ménesről időnként csodaszép videókat is közzétesznek, hoztunk is belőle gyorsan egyet, így legalább ki lehet szabadulni kicsit – még ha virtuálisan is – otthonról:

 

anp.husokszinuvidek