Megszületett az első vadlóklón Texasban

0
685 megtekintés
Kurt, a világ első Przsevalszkij-lóklónja - Kép: Revive & Restore YouTube
Swing Szerelem Szulák
Új fejezet nyílt a vadlovak történetében; és talán minden ló történetében, idén augusztus elején megszületett Texasban az első Przsevalszkij-lóklón. Az ázsiai vadlónak is nevezett fajta (Equus ferus przewalskii) a házi ló legközelebbi vadon élő rokona, a vadló egyetlen máig élő alfaja, a legfrissebb adatok szerint kevesebb mint 200 élő egyeddel, így talán nem meglepő, hogy a szakemberek igyekeznek minden megtenni a faj fennmaradásáért – írja a magyarmezogazdasag.hu.

A klónozáshoz a San Diegó-i állatkert Frozen Zoo programja biztosított egy negyven éve lefagyasztott genetikai mintát.

A csikóklónt a veszélyeztetett fajok megmentése céljából alapvető fontosságú mintákat tároló Frozen Zoo alapítójáról, Kurt Benirschke után Kurtnek nevezték el.

A klónkísérlet tudományos vezetője szerint a csikó teljesen egészséges szervezettel született és Kurtről videó is készült amint vidáman ugrál karámjában. Kurt egy Kuporovic nevű, ’75-ös brit csődörről lett klónozva. A genetikai mintáját 1980-ban fagyasztották le arra várva, hogy végre megvalósuljon az a technológia, amely lehetővé teszi a klónozást.

És ez csak a kezdet, a Frozen Zoo program több száz Przsevalszkij-ló sejtjeit tárolja, így új lehetőségek nyílnak a faj fenntartásának tudományos kutatásai előtt.

A Przsevalszkij-lovat először 1881-ben jegyezte fel egy orosz felfedező, akiről később a fajtát elnevezték. A közép-ázsiai sztyeppéken egykor elterjedt faj populációi az 1960-as évekre már Mongóliában is kipusztultak, ugyanakkor a következő évtized fajfenntartási programjai az 1990-es évekre értek be, amikor a visszatelepített lovak szaporodni kezdtek, így 2005-ben a vadon kihalt kategóriából újra a veszélyeztetettbe kerülhetett.

Kurt, a világ első vadló-csikóklónaja – Kép: nypost.com

A komoly probléma, hogy az összes vadon élő Przsevalszkij-ló 12 egyednek a leszármazottja, ezáltal a genetikai sokféleség meglehetősen alacsony.

Kurttől, az első Przsevalszkij-lóklóntól erre a problémára várnak megoldást, ha majd elég idős lesz a csikó csináláshoz.