Megszületett a tizedik hosszúnyakú a Nyíregyházi Állatparkban

0
344 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Megszületett a tizedik Rothscild-zsiráf borjú a Nyíregyházi Állatkertben. A Jubileum nevet kapta, hiszen ő a jubileumi tizedik.

Az egy hónapja született kanca világra jövetelét eddig titkolta a park, a látogatók azonban meglesték, amikor a gondozók cumisüvegből etetik. – mondta el Révészné Petró Zsuzsanna oktatási osztályvezető.
A kis nőstény, amely a tizedik, Nyíregyházán született Rothscild-zsiráf, 210 centiméter magas és naponta öt liter tehéntejet fogyaszt el.
A Nyíregyházi Állatparkban közel húsz éve tartanak zsiráfokat. Ritkán előfordul, hogy egy-egy fiatal anya még nem tudja, hogyan kell gondozni a borját, de a gondozóknak nagy rutinjuk van a zsiráfborjak gondozásában és mesterséges táplálásában. A Jubileum névre keresztelt kanca sorrendben már a tizedik itt született zsiráf.

Hegedüs József állatgondozó cumisüvegből, tehéntejjel etet egy egyhónapos, 210 centiméter magas Rothschild-zsiráfborjút (Giraffa camelopardalis rothschildi) – Fotó:
MTI/Balázs Attila

Mintázatuk és afrikai élőhelyük alapján a zsiráfok kilenc alfaját különítik el. A Nyíregyházán is tartott alfaj a zoológusként is elismert híres bankár, Walter Rothschild (1868-1937) után kapta nevét. Eredetileg Ugandában, Kenyában és Dél-Szudánban őshonos, ezért Uganda-zsiráfnak is szokták nevezni.
Veszélyeztetett patásnak számít, a természetben kevesebb mint hétszáz egyed él, a világ állatkertjeiben pedig nagyjából 450 Rothschild-zsiráfot tartanak számon.