Mégsem ölnek le több ezer vadlovat egy ausztrál nemzeti parkban

0
203 megtekintés
Kép: synergos.nl
Swing Szerelem Szulák
Több ezer vadló menekült meg a haláltól egy ausztrál nemzeti parkban, Új-Dél-Wales kormányzata ugyanis visszavonta az állomány ritkítására vonatkozó, sokak által vitatott tervet.

De kitelepítés vár a túlszaporodott ausztrál állatokra.

A Kosciuszko Nemzeti Parkban mintegy 6000 vadló él, az állomány 10 százaléka maradhatott volna a területen a kormányzati elképzelések szerint.

A hegyvidéki területen található nemzeti parkban élő állatok az egykori európai telepesek által elvadított lovak leszármazottai és fontos részét képezik a helyi folklórnak.

Ausztrál vadlovak – Kép: Australian Geographic

Környezetvédők szerint viszont a túlszaporodott vadlovak felborítják a helyi ökológiai egyensúlyt, őshonos fajokat szorítanak vissza és veszélyeztetik a vizes élőhelyeket.

A probléma megoldása érdekében az új-dél-walesi kormányzat úgy döntött, hogy 20 éven belül visszaszorítja a vadlóállományt. Ez a gyakorlatban az állatok jó részének a leölését jelentette volna.

A tiltakozások hatására a vadlovak a haláltól megmenekültek, a környezeti egyensúly megóvása érdekében azonban sokukat áttelepítik majd más ausztrál területekre.

Forrás: MTI